Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Ο τα σύμπαντα εν τη δρακί περιέχων
en el fr
Ο τα σύμπαντα εν τη δρακί περιέχων Εκτύπωση

Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς

Η πιο πάνω φράση από την υμνολογία της Μεγάλης Δευτέρας για τους Αριστοτελικούς και τους Διαφωτιστές αλλά και για τους επιστήμονες μέχρι τις αρχές του 20ου αντιμετωπιζόταν με θυμηδία για την γραφικότητά της.

 Οι αστρολόγοι από την εποχή του Γαλιλαίου και του Κοπέρνικου έχουν καταρρίψει το Πτολεμαϊκό και Αρχαιοελληνικό γεωκεντρικό Σύμπαν και ανακάλυψαν ότι το Σύμπαν αποτελείται από τα άστρα με τους  πλανήτες τους να περιφέρονται γύρω από αυτά και τους γαλαξίες οι οποίοι περιέχουν εκατομμύρια άστρα ο καθένας.  Όλα αυτά ανακαλύφθηκαν με την πρόοδο της επιστήμης και των επίγειων αστρονομικών τηλεσκοπίων.  Σήμερα με το διαστημικό τηλεσκόπιο HUBBLEανακαλύπτονται τακτικά μη καταγεγραμμένοι γαλαξίες, νεφελώματα και άλλοι αστρικοί σχηματισμοί που κάνουν την ανθρωπότητα να σαστίζει μπροστά στο μεγαλείο της δημιουργίας.

Το Σύμπαν από την εποχή του Αριστοτέλη και μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα για τους επιστήμονες και τους φιλοσόφους βρισκόταν σε σταθερή κατάσταση χωρίς δηλαδή αρχή και τέλος.  Μάλιστα ο Αϊνστάιν, στην αρχή της έρευνάς του, επειδή κατά τη διάρκεια της κατάστρωσης των εξισώσεων της γενικής σχετικότητας διαπίστωσε ότι του έλειπε από το μαθηματικό τύπο μια τιμή για να παρουσιάζεται το Σύμπαν ως ένα σταθερό σύστημα στο διηνεκές, εισήγαγε στις εξισώσεις του μια σταθερά, τη σταθερά του Σύμπαντος, η οποία όμως ήταν μια πράξη για την οποία θεώρησε αργότερα ως το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ποτέ.

Το 1929 ο Hubbleμε τις μετρήσεις του φάσματος από τις ακτινοβολίες των στοιχείων στις διάφορες περιοχές του Σύμπαντος, απέδειξε ότι το σύμπαν διαστέλλεται, δεν είναι δηλαδή σταθερό και υπολόγισε ότι όλο το σύμπαν ξεκίνησε από ένα σταθερό σημείο με μια ταχύτητα απομάκρυνσης μεταξύ των γαλαξιών η οποία συνεχώς αυξάνεται. Έχει δηλαδή το Σύμπαν αρχή και τέλος. Σήμερα οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει με ακρίβεια ότι το Σύμπαν έχει ηλικία 14 δισεκατομμυρίων ετών και μάλιστα με τις αρχές της σύγχρονης φυσικής οι επιστήμονες υπολογίζουν να έχει και ένα τέλος μετά που θα επέλθει μια μεγάλη σύνθλιψη. Αλήθεια τι σκέφτονται σήμερα όλοι οι επιστήμονες και οι αστρονόμοι, αλλά και οι άλλοι φιλόσοφοι και διαφωτιστές όταν διαβάζουν αυτό που ο Χριστός είπε στους μαθητές του «Ὁοὐρανός καὶἡγῆπαρελεύσονται οἱδε λόγοι μου οὐπαρελεύσονται»; Κατάτασσαν άραγε ακόμα την Αγία Γραφή ως ένα γραφικό βιβλίο όπως κάποτε εθεωρείτο από κάποιους;

Οι επιστήμονες έχουν σήμερα στη διάθεσή τους τις μετρήσεις της ταχύτητας απομάκρυνσης των γαλαξιών αλλά και τα στοιχεία που προέρχονται από τα πειράματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στους μεγάλους επιταχυντές της Ευρώπης (CERN) και της Αμερικής. Από τις μετρήσεις που προέρχονται από τα πειράματα με υψηλές ενέργειες, αποδεικνύεται ότι  η ύλη δεν αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια, όπως αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες, αλλά τα σωματίδια αυτά που συνθέτουν το άτομο αποτελούνται από άλλα μικρότερα 16 στοιχειώδη σωμάτια, τα λεπτόνια ή κουάρκς. Σήμερα με τα αποτελέσματα των τελευταίων πειραμάτων και ερευνών οι επιστήμονες γνωρίζουν επακριβώς πως εξελίχθηκε η δημιουργία του σύμπαντος αρκετά εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μόλις 10-43 δευτερόλεπτα μετά την δημιουργία της ενέργειας που προκάλεσε την έκρηξη. Αυτό που δεν ξέρουν και προσπαθούν τώρα με τις έρευνες στον μεγαλύτερο επιταχυντή του κόσμου είναι το τι έγινε πριν από αυτό το απειροστό κλάσμα του δευτερολέπτου. 

Μετά από την μεγάλη έκρηξη και από τη στιγμή αμέσως μετά τα 10-43 δευτερόλεπτα οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον με βεβαιότητα και έχουν αποδείξει με πειράματα για το τι έχει συμβεί.  Ξεκίνησε αμέσως μετά ο σχηματισμός των λεπτονίων σε μια θάλασσα ενέργειας, μετά των πρωτονίων, ηλεκτρονίων και νετρονίων, μετά του υδρογόνου και των ισοτόπων του, μετά του ηλίου και σταδιακά των άλλων στοιχείων.  Όλα αυτά μέσα σε  ένα μεγάλο ποσό ενέργειας ασύλληπτο στον ανθρώπινο νου που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια!  Εκείνη τη στιγμή που δημιουργήθηκε το Σύμπαν ήταν μέσα στο μίγμα αυτό της ενέργειας και των πρώτων λεπτονίων ενσωματωμένοι οι φυσικοί νόμοι, οι δυνάμεις της βαρύτητας και του ηλεκτρομαγνητισμού και ο χρόνος.  Δηλαδή μέσα σε αυτή την ενέργεια που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός υπήρχε ήδη ο σπόρος και το DNAτου Σύμπαντος η οποία καθόριζε με ακρίβεια μια πορεία δημιουργίας. Ένα ακόμα γεγονός που αποδεικνύει ότι το Σύμπαν ξεκίνησε από ένα μόνο σημείο είναι και η σταθερή αναλογία του Δευτερίου, ενός ισοτόπου του υδρογόνου μέσα σε όλο το Σύμπαν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι όλο το υδρογόνο του Σύμπαντος δημιουργήθηκε από ένα σημείο με την ίδια διαδικασία και από τα ίδια πρωτογενή στοιχεία.

Έρχεται λοιπόν σήμερα η αστροφυσική και η φυσική των σωματιδίων χρησιμοποιώντας ότι πιο σύγχρονο και ισχυρό ερευνητικό εργαλείο υπάρχει στον πλανήτη να αποδείξουν αυτό που η Εκκλησία μας και η Αγία Γραφή ξεκίνησε να διατυπώνει από την ίδρυσή της: Ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από το Θεό εκ του μηδενός,  ο Οποίος υπήρξε πριν από την μεγάλη έκρηξη και θα υπάρχει και μετά τη μεγάλη σύνθλιψη την οποία θα επιφέρει το τέλος του Σύμπαντος. Αυτές οι ανακαλύψεις γκρέμισαν μέσα σε 50 χρόνια το αιώνιο σύμπαν στο οποίο έκτιζε την κοσμοθεωρία της για 2300 χρόνια η Αριστοτελική σκέψη και μετέπειτα ο Διαφωτισμός.

Όπως χαρακτηριστικά κατάληξε στο βιβλίο του ο μεγάλος αστροφυσικός RobertJastrow«Για τον επιστήμονα που έχει ζήσει με την πίστη του στη δύναμη του λογικού και μόνο, η ιστορία τελειώνει με ένα άσχημο όνειρο.  Αναρριχήθηκε στο βουνό της άγνοιας. Πλησιάζει να κατακτήσει την ψηλότερη κορυφή. Καθώς σέρνεται στον τελικό βράχο, τον χαιρετά μια ομάδα θεολόγων που κάθονται εκεί από αιώνες».  Οι πρόσφατες ανακαλύψεις τόσο στον τομέα της αστροφυσικής όσο και στον τομέα της κβαντομηχανικής και της φυσικής των σωματιδίων αποδεικνύουν περίτρανα αυτό που λέει εδώ και αιώνες ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας «Ὁ τὰ σύμπαντα ἐν τῇδρακὶ περιέχων»