Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Δήμαρχος Μόρφου: Ο Άγιος Μάμας συνδέθηκε με τις τύχες του κυπριακού ελληνισμού
en el fr
Δήμαρχος Μόρφου: Ο Άγιος Μάμας συνδέθηκε με τις τύχες του κυπριακού ελληνισμού Εκτύπωση

Του Αριστείδη Βικέτου  

Ο Δήμαρχος Μόρφου κ. Χαράλαμπος Πίττας Ο Άγιος Μάμας συνδέθηκε με τις τύχες και τις περιπέτειες του κυπριακού ελληνισμού, υπογράμμισε ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας.

Σε χαιρετισμό του στην έκθεση , με θέμα: «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας Ακρίτας Άγιος ταξιδεύει», ο κ. Πίττας τόνισε ότι ο ναός του Αγίου στην κατεχόμενη Μόρφου «αποτελεί σύμβολο του αγώνα μας για απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες».

Ο κ. Πίττας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση φωτογραφίας για την σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μόρφου, η οποία θα είναι ανοικτή στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης μέχρι τις 14 Ιανουαρίου μαζί με την έκθεση των κειμηλίων για τον Άγιο Μάμα.  Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες από την κατεχόμενη Μόρφου και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες απεικονίζουν την σύληση και την καταστροφή εκκλησιών, αρχαιολογικών χώρων και σχολείων .

Όπως φαίνεται και σε σχετική έκδοση του Δήμου δέκα  ναοί   μετατράπηκαν σε τεμένη, δύο έγιναν πολιτιστικά κέντρα, ένας έγινε νεκροτομείο, ενώ άλλοι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση που  αγγίζει τα όρια της ερείπωσης. 

Ο μόνος ναός , σημείωσε  ο κ. Πίττας, που είναι κάπως διατηρημένος  με τις εικόνες και τα τιμαλφή του είναι  ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μάμα.  Επίσης, ανέφερε ότι ο ναός συντηρήθηκε όπως και η αρχαία βασιλική του Αγίου Αυξιβίου στους Σόλους. Ακόμη , αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη διάσωσης της Μονής του Αγίου Γεωργίου του Ρηγάτη, που βρίσκεται σε στρατιωτική ζώνη και είναι μετόχι του Παναγίου Τάφου, η οποία είναι  αρχαιότερη αυτής  του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο. Επίσης, είπε, ότι άμεσης συντήρησης χρήζουν οι ναοί του Αγίου Γεωργίου Αυλώνας, η παλαιά εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας στην Κατωκοπιά

Ο κ. Πίττας τόνισε ότι η μακρά ιστορική και πολιτιστική πορεία της περιοχής Μόρφου από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας «δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή». Επίσης , διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες του Δήμου και της Μητρόπολης για διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων εδαφών και των μνημείων τους θα συνεχίζονται μέχρι την ημέρα της επιστροφής.