Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Η εικόνα "Ο Γέρων Ιάκωβος ο Με συγχωρείτε"
en el fr
Η εικόνα "Ο Γέρων Ιάκωβος ο Με συγχωρείτε" Εκτύπωση

 

Ο Γέρων Ιακώβος ο ‘’Με συγχωρείτε’’ (2016), αρχιμ, Αμβροσίου Η φορητή εικόνα «Ο Γέρων Ιακώβος ο ‘’Με συγχωρείτε’’» (2016), είναι έργο του αρχιμανδρίτη Αμβροσίου Γκορελώβ, προϊσταμένου του ιερού ησυχαστηρίου του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, στη Σκουριώτισσα. Το προσωνύμιο «Με συγχωρείτε» που αναγράφεται στην εικόνα του Γέροντος Ιακώβου προστέθηκε μετά από επιθυμία του Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, γιατί όπως ανέφερε ο Πανιερώτατος:

«Ο Γέροντας Ιάκωβος ενώ μιλούσε, παρενέβαλλε συνεχώς τη φράση, «με συγχωρείτε»! Κάθε πέντε προτάσεις έλεγε· «Με συγχωρείτε, παρακαλώ, με συγχωρείτε!» Οπόταν, κάποια μέρα, επειδή είχα το θάρρος του, τον ρώτησα· «Γέροντά μου, αυτό το, ‘‘με συγχωρείτε’’ που λέτε συνεχώς, είναι μήπως κανένα τικ;» Μου λέει· «Και τί είναι αυτό το τικ;» «Κανένα χούι, που επαναλαμβάνετε! Πως λέω εγώ συνεχώς, λοιπόν, λοιπόν;» Και μου απαντά· «Όχι, παιδί μου, δεν ξέρεις εσύ! Εσύ βλέπεις αυτά που βλέπεις. Εγώ βλέπω και άλλα πράγματα, που δεν βλέπουν οι πολλοί άνθρωποι, επειδή βλέπω με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος. Και την ώρα που μιλώ μπορεί ο συνομιλητής μου να με θαυμάζει. Διότι ακούει που λέω για τον άγιο Δαβίδ, που λέω για τον άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, που λέω για διάφορα, για εμφανίσεις αγγέλων και πειρασμών. Ενίοτε λοιπόν με θαυμάζουν και σκέφτονται και λένε· ‘‘Τι άγιος άνθρωπος!’’ Εγώ, παιδί μου, ξέρω ότι δεν είμαι άγιος. Αλλά στους ανθρώπους εκείνη τη στιγμή προκαλώ θαυμασμό και γι᾽ αυτό αμέσως λέω, ‘‘με συγχωρείτε’’! Δεν θέλω οι άνθρωποι να με θαυμάζουν. Υπάρχουν και μερικοί που κάνουν το αντίθετο. Ακούν αυτά που λέω και σκανδαλίζονται και λένε· ‘‘Τι χαζός είναι αυτός! Άκου, τι μας λέει τώρα. Βλέπει αγίους και αγγέλους! Κανένας αλαφροΐσκιωτος θα είναι!’’ Και έτσι αυτοί με κρίνουνε, και γι᾽ αυτό πάλιν λέω, ‘‘με συγχωρείτε’’, γιατί γίνομαι αιτία μερικοί να σκανδαλιστούν. Για αυτό λέω συνεχώς, ‘‘με συγχωρείτε’’. Επειδή βλέπω διπλά!» Δηλαδή, ο Γέροντας μου περιέγραψε πως ένας άγιος βλέπει τους λογισμούς μας, τις επιθυμίες μας και τις αντιδράσεις μας γι᾽ αυτά που μας λέει. Για αυτό έλεγε συνεχώς, «με συγχωρείτε». Είχε μια συνεχή μετάνοια. Κι όταν μετανοείς, ζητάς συγχώρεση. Ανήκουμε όλοι σ’ ένα σώμα. Είμαστε όλοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί σώμα Χριστού. Γι᾽ αυτό δεν έλεγε ο Γέροντας, «σε συγχωρώ, που σκέφτεσαι έτσι», αλλά «με συγχωρείτε». Δεν υποδείκνυε το λάθος του άλλου, αλλά το οικειοποιείτο, ως δικό του λάθος. Διότι όλοι είμαστε μέλη του ενός σώματος της Εκκλησίας. Με το, «με συγχωρείτε», που έλεγε ο Γέροντας, φανέρωνε τη συνεχή εσωτερική του γνήσια καθημερινή και  επιμελημένη μετάνοια, την αίτηση άφεσης των αμαρτιών του, αλλά και τη μετάνοια και την αίτηση της άφεσης των μαρτιών και των λαθών που έβλεπε στους συνανθρώπους του, μια κατάσταση που έχουν όλοι οι άγιοι. Αυτή τη βαθειά όραση του Γέροντα να βλέπει τις αμαρτίες των άλλων και να μετανοεί γι αυτές, ήθελα να εκφράζει η εικόνα που αγιογράφησε ο αγιογράφος της Μητροπόλεώς μας αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος. Με άλλα λόγια ο Γέροντας Ιάκωβος για να δείξει αυτά που εμείς δεν βλέπουμε τελείωνε με τη βαθειά μυστηριακή έκφραση " Βλέπω παιδί μου, βλέπω"...

Ο Πατριάρχης με την εικόνα του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κρατώντας αντίγραφο της πιο πάνω εικόνας του Γέροντος Ιακώβου Με συγκίνηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε στα χέρια του την εικόνα του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη . Έκανε τον σταυρό του, την ασπάστηκε ευλαβικά και εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο του αγιογράφου της Μητροπόλεως Μόρφου, αρχιμανδρίτη Αμβροσίου Γκορελώβ. Ο αγιογράφος , είπε, έχει απεικονίσει με τρόπο θαυμαστό τη μορφή του Γέροντα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στον Παναγιώτατο, ο οποίος συνδεόταν πνευματικά με τον Γέροντα , η αναγραφή : "Γέρων Ιάκωβος  ο Με συγχωρείτε". Την εικόνα - σε φωτογραφία- προσέφερε στον Παναγιώτατο, στις 28 Οκτωβρίου 2016, ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος , ο οποίος τον επισκέφθηκε στο Φανάρι για να του ευχηθεί  με την ευκαιρία της 25ης επετείου  από της εκλογής (22.10.1991) και της ενθρονίσεως (2.11.1991) Του, στον μαρτυρικό θρόνο του σεπτού κέντρου της Ορθοδοξίας.