Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Πανηγυρική Αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου Φιλουμένου
en el fr
Πανηγυρική Αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου Φιλουμένου Εκτύπωση

alt

του Ευρυβιάδη Χάμπα

Η από χρόνια καθιερωμένη στη Μητρόπολη μας αγρυπνία κατά την ημέρα της μνήμης του αγίου νέου ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου, τελέστηκε στις 28 προς 29 Νοεμβρίου 2012, στον ιερό ναό αποστόλου Λουκά στην Ορούντα, το χωριό καταγωγής του αγίου.
 
Της όλης Ακολουθίας προέστη ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από αρκετούς κληρικούς.

alt Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας εκτέθηκε προς προσκύνηση επιτραχήλιο του αγίου, καθώς και τεμάχιο ιερού του λειψάνου, το οποίο τοποθετήθηκε σε καινούργια λειψανοθήκη, που φιλοτέχνησε ο αρχιμανδρίτης της μητροπόλεώς μας, π. Αμβρόσιος Γκορέλωβ. Η λειψανοθήκη αποτελεί δωρεά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και προορίζεται, συν Θεώ, να αποτεθεί σε ναό του αγίου, που προγραμματίζεται να οικοδομηθεί παρά τη Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντης. 

Να σημειωθεί, εξάλλου,  ότι οι εργασίες σχετικά με τη συντήρηση και ανάδειξη σε θρησκευτικό Μουσείο της πατρικής οικίας του αγίου Φιλουμένου στην Ορούντα βρίσκονται σε εξέλιξη. Το έργο αυτό, πέραν του ότι θα στεγάζει αντικείμενα και φωτογραφίες του αγίου και της οικογένειάς του, θα βοηθήσει τις νέες γενεές να αντιληφθούν ότι η αγιότητα αρχίζει από την οικία και την οικογένεια.
 
Ο μητροπολίτης, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, ευχήθηκε χρόνους αγιασμένους και ευλογημένους από τον άγιο ιερομάρτυρα της Εκκλησίας μας, τον άγιο Φιλούμενο, που πάντοτε φιλεί και αγαπά αυτούς, που τον μιμούνται.
 
Παραθέτουμε εδώ απόσπασμα της σχετικής ομιλίας του:
 
«Καλή μίμηση του αγίου είναι και εμείς να δίνουμε καλή μαρτυρία Χριστού. Σε καιρούς ολιγοπιστίας, αμφιβολίας και αναστατώσεων, ο άγιος μάς υπενθυμίζει, με το μαρτύριό του, τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος παρά  να αγιάσουμε, και ότι το, «ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιός εἰμι», ισχύει για όλες τις εποχές, γι’ αυτό και η ευθύνη μας είναι μεγάλη απέναντί του. 
 
Ο ταπεινός Φιλούμενος, κρατώντας ακλόνητη τη βεβαιότητα της πίστεως, σ’ όλη την επίγεια ζωή του, και θέτοντας την αγάπη του Χριστού πάνω κι από την ίδια του τη ζωή, καταδεικνύει πως η αγιότητα και σήμερα είναι κατορθωτή. Έτσι, δεν έχουμε παρά να τον τιμούμε, να τον δοξάζουμε, να τον ευχαριστούμε, να τον παρακαλούμε, και κατά τη δύναμή του ο καθένας να τον μιμείται, καταθέτοντας τη μαρτυρία του πεφιλημένου αγίου μας, που πρόκειται για μαρτυρία-κατάθεση ορθόδοξου τρόπου ζωής. Και με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μερίδα και μετοχή στη ζωή, την αιώνια ζωή πλέον, του αγίου ιερομάρτυρος Φιλουμένου.»

alt


BINTEO: ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΥ, ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ, ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ, ΦΡΕΑΡ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ - 2009