Του Α.Βικέτου
ΦΩΤΟ: Ν. Μαγγίνας
Σε θρασύτατη κίνηση προβαίνει η Άγκυρα, η οποία θα υλοποιήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Ιανουαρίου για μετατροπή της Μονής Στουδίου , της μεγαλύτερης επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας , σε ισλαμικό τέμενος. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα «HurriyetDailyNews » οι εργασίες για την μετατροπή του ερειπωμένου βυζαντινού κτίσματος της Μονής σε τέμενος πρόκειται να αρχίσουν στις αρχές του 2014. Κι ‘αυτό, παρόλο ότι αρχικά σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως μουσείο υπαγόμενο στην Αγία Σοφία.
Η Μονή Στουδίου, η οποία ιδρύθηκε το 462 από κάποιον Συγκλητικό ονόματι Στούδιο και θεωρείται από τους ιστορικούς η σημαντικότερη της Κωνσταντινούπολης, ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Είχε μετατραπεί σε ισλαμικό τέμενος (Ιμραχόρ Τζαμί) μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1453, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, έπειτα από σεισμούς. Το 1908 κατέρρευσε η στέγη της και έκτοτε δεν ανακαινίστηκε.
Στους αιώνες που λειτούργησε η Μονή απέκτησε μεγάλη φήμη, αναδείχθηκε στην πολυπληθέστερη της Πόλης και αποτέλεσε πνευματικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Οι μοναχοί της ονομάζονταν Στουδίτες και η οργάνωση του βίου τους αποτέλεσε πρότυπο για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Τρεις Αυτοκράτορες αποσύρθηκαν εκεί και έγιναν Στουδίτες, ενώ τρεις Στουδίτες έγιναν Πατριάρχες. Μεγάλη ακμή γνώρισε επί των ημερών του Θεοδώρου Στουδίτη (9ος αιώνας) και ύστερα, οπότε η μοναχική αδελφότητα έφτασε να αριθμεί πάνω από 700 μοναχούς.
Μετά την άλωση η Μονή μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος (Ιμραχόρ Τζαμί), αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, έπειτα από σεισμούς. Το 1908 κατέρρευσε η στέγη της και έκτοτε δεν ανακαινίστηκε.
Η εκκλησία της Μονής, που βρισκόταν στο κέντρο του μοναστικού συγκροτήματος, ανήκει στον παλαιό τύπο της βασιλικής, όμοια με τις εκκλησίες που ανήγειρε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Αποτελείται από τρία κλίτη, μια μεγάλη πολυγωνική κόγχη του ιερού, ένα μεγάλο ορθογώνιο αίθριο δυτικά και γυναικωνίτη που περιβάλλει τον κυρίως ναό. Η διακόσμηση του ναού ήταν εκπληκτική, όπως αναφέρουν πολλοί περιηγητές. Σήμερα υπάρχουν τα ερείπιά της. Το εξαιρετικό ψηφιδωτό δάπεδο του 13ου αιώνα με τα γεωμετρικά σχέδια και τις μινιατούρες ζώων και πουλιών είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και τη βροχή και σιγά σιγά καταστράφηκε. Στη Μονή φυλάσσονταν επίσης πολλά ιερά λείψανα, μεταξύ των οποίων η κάρα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, του πατέρα του Ζαχαρία, και του Αγίου Θεοδώρου, αλλά τα περισσότερα χάθηκαν στην περίοδο της Φραγκοκρατίας. |