Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Η Πανήγυρις Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Μένικο
en el fr
Η Πανήγυρις Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Μένικο Εκτύπωση

alt

του Ευρυβιάδη Χάμπα 

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε κι εφέτος η ιερά Πανήγυρη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στον ομώνυμο ναό στο Μένικο.

Το προσκύνημα των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Μένικο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά κέντρα, όχι μόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, αλλά και όλης της Κύπρου. Γιά τούτο και κάθε χρόνο, τις ημέρες αυτές, χιλιάδες είναι οι Κύπριοι, αλλά και οι προσκυνητές από άλλες ορθόδοξες χώρες, που κατακλύζουν το Μένικο, για να προσκυνήσουν τα σεπτά τους Λείψανα και τη θαυματουργό εικόνα του αγίου Κυπριανού και να συμμετάσχουν με ευλάβεια και κατάνυξη στις ιερές ακολουθίες προς τιμή τους.

alt

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο μέγας Εσπερινός και την κυριώνυμο ημέρα, 2 Οκτωβρίου 2012, το πρωί, η θεία Λειτουργία και το απόγευμα η Παράκλησις και οι Χαιρετισμοί των Αγίων. Των εορταστικών ακολουθιών προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από τον θεοσεβή κλήρο και λαό.

Ο Πανιερώτατος στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων είπε:

«Αυτή η παρθένος, η αγία Ιουστίνη, έγινε η αιτία ο μεγάλος μάγος της Αντιόχειας της Συρίας, ο άγιος Κυπριανός, να μετανοήσει και ν’ αντιληφθεί ότι κόσμος των δαιμονικών πνευμάτων υπάρχει, έχει κάποια  δύναμη, έχει κάποια γνώση, λόγω του ότι τα δαιμονικά πνεύματα είναι δημιουργήματα του Θεού αγγελικά, αρχαιότερα ημών των ανθρώπων. Και ως λεπτοφυή όντα, μπορούν να γνωρίζουν πράγματα, που οι άνθρωποι δεν βλέπουν και δεν ακούν, και έτσι να προξενούν σ’ αυτούς πνευματική σύγχυση. Όμως η γνώση τους είναι λειψή, διότι δεν μπορούν να λατρέψουν και να δοξάσουν τον Αληθινό Θεό εν Πνεύματι Αγίω.

alt

Σε όλες τις εποχές, ο διάβολος, ο οποίος κατέχει τη διαστρεβλωμένη επιστήμη όλων των αιώνων, αποκαλύπτει κάποια μυστικά της φύσης σε όσους τον υπηρετούν και μιμούνται, δίνοντάς τους έτσι μια ψευδαίσθηση γνώσης.

Αν θέλουμε να προφυλάττουμε τον εαυτό μας από τις δαιμονικές ενέργειες, οι οποίες ιδιαίτερα στις μέρες μας αναζωπυρώνονται και αναπτύσσονται ένεκεν της πολλής σαρκικής αμαρτίας και ολιγοπιστίας των ανθρώπων, πρέπει απαραιτήτως να μετέχουμε στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, κατά τρόπο ουσιαστικό και συνεχή. Να μετανοούμε συνεχώς, να εξομολογούμαστε συνεχώς και να κοινωνούμε συνεχώς, καθότι ο άνθρωπος συνεχώς αμαρτάνει με επιθυμίες, λογισμούς και πράξεις.»


Βλέπε:

1. Βίος και Μαρτύριο του αγίου ιερομάρτυρος Κυπριανού και της αγίας παρθενομάρτυρος Ιουστίνης και η τιμή τους στην Κύπρο (Μνήμη 2 Οκτωβρίου)


2.  Η μαγεία στο σύγχρονο κόσμο