Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Καλωσόρισμα Διευθύντριας Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου Λευκής Μιχαηλίδου
en el fr
Καλωσόρισμα Διευθύντριας Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου Λευκής Μιχαηλίδου Εκτύπωση

Παρουσίαση των Βυζαντινών Οδηγών και της έκθεσης εικόνων και χειρογράφων, Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, ΠΙΤΚ, Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, 7 μ.μ.

Κα Λευκή Μιχαηλίδου Σας καλωσορίζω στο Πολιτιστικό Ίδρυμα και στην εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων Οδηγών για δύο παγκόσμιας εμβέλειας μνημεία, τους ναούς της Παναγίας στον Μουτουλλά και του Αρχαγγέλου στον Πεδουλά.

Η πολύχρονη συνεργασία που έχουμε με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο για τα μνημεία της δικαιοδοσίας του, οδήγησε πέραν των δύο μεγάλων εκθέσεων το 2000 και το 2011 και στην έκδοση των επτά από τους οκτώ οδηγούς στη σειρά του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Οδηγοί Βυζαντινών μνημείων της Κύπρου». Ασφαλώς σημαντική υπήρξε η συμβολή  και άλλων φορέων όπως του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ειδικών επιστημόνων, αρχιτεκτόνων, φωτογράφων, σχεδιαστών κ.α. που μας χάρισαν τους εύχρηστους, ευσύνοπτους αυτούς οδηγούς των μνημείων μας. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

Η συνεργασία μας με την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης συνεχίζεται με την έκδοση τόμου για τον σπουδαίο ναό της Παναγίας του Άρακος στα Λαγουδερά με τον μοναδικό ως προς την ποιότητά του τοιχογραφικό διάκοσμο του 12ου αιώνα.

Είθισται σε παρουσιάσεις εκδόσεων του Ιδρύματος να υπάρχει συνοδευτική έκθεση και η εκδήλωση να διανθίζεται με σχετική μουσική. Μαζί μας είναι οι ιεροψάλτες του Βυζαντινού Χορού «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» τους οποίους ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας. Εμείς εδώ στο Ίδρυμα ετοιμάσαμε μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Εικόνες Μηνά εκ Μυριανθούσης και χειρόγραφα από τον Πεδουλά», η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Ιουνίου. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο, ο οποίος προσφέρεται δωρεάν.

Ευχόμαστε οι οδηγοί να οδηγούν τα βήματα μας στο κάλλος και την ομορφιά της βυζαντινής μας παράδοσης, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα από τα λαμπρά μνημεία της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.