Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Οι δύο πόρτες της Κύπρου
en el fr
Οι δύο πόρτες της Κύπρου Εκτύπωση

alt

του Ευρυβιάδη Χάμπα

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 εορτάστηκε πανηγυρικά η μνήμη των Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος, στον  ομώνυμο περικαλλή πεντάτρουλο ναό τους, στην  Περιστερώνα της Μόρφου.

alt

Της ιεράς πανηγύρεως προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος χοροστάτησε στον Εσπερινό και τέλεσε τη θεία Λειτουργία, το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, στη διάρκεια της οποίας κήρυξε τον θείο Λόγο.
 
Στο κήρυγμά του, ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε στον βίο των Οσίων και  επισήμανε την ευλογία, που προκύπτει με την ύπαρξη στη μητροπολιτική περιφέρεια μας, θαυματουργών εικόνων, αγίων λειψάνων και ευλαβών ανθρώπων. Τονίζοντας ιδιαίτερα ότι: «Εκεί θα προστρέξουμε όταν ασθενήσουμε, όταν πτωχεύσουμε, όταν απελπιστούμε κι όταν μας εγκαταλείψουν οι δυνάμεις μας. Ποιά θα είναι η ωφέλεια για τον άνθρωπο εάν κερδίσει τον κόσμο όλο, και τα χρήματα του κόσμου όλου, και απολέσει την αιώνια ψυχή του;

alt

Και συνέχισε λέγοντας: «Για να επενεργήσει η αγιαστική ενέργεια, των λειψάνων και των εικονισμάτων, πρέπει να το θέλουμε κι εμείς. Και θέλω σημαίνει: να ζητώ με ταπεινό φρόνημα από τον Θεό να μου φανερώσει το θέλημα Του, κι όχι το θέλημα μου. Γιατί μόνο έτσι συμπεριφερόμαστε σαν ορθόδοξοι και μόνο έτσι γινόμαστε  «πλούσιοι». 
 
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έγνοια για τον πλησίον μας. Ο Χριστός, μας επισκέπτεται πολλές φορές με το πρόσωπο ενός συνανθρώπου μας. Και στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί που αναμένουν να τους δώσουμε περισσότερη σημασία, αγάπη και τιμή. Κι αυτοί είναι οι φτωχοί και οι ξένοι.  
 
Μου είπε, κάποτε, ο γέρο Παΐσιος: «Η πνευματική ζωή δεν αρχίζει από την προσευχή. Ούτε από τα κομποσχοίνια, ούτε από τη νηστεία, ούτε από τις μετάνοιες. Αλλά από το χρήμα». Ανάλογα, λοιπόν, της στάσης που έχουμε απέναντι στο χρήμα, κρίνεται και η πνευματική μας ζωή. Μετρώντας αυτό που δίνουμε, μετρούμε το μέγεθος της αγάπης μας, αλλά και την απόσταση που μας χωρίζει από τον Παράδεισο. Γι’ αυτό, η πόρτα του Παραδείσου στη σύγχρονη Κύπρο ανοίγει με δύο φύλλα. Το ένα λέγεται ξένοι και το άλλο φτωχοί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλούς ανθρώπους που έπεσαν χαμηλά τους έσωσαν μετά θάνατον οι φτωχοί και οι ξένοι, η ελεημοσύνη και η ευσπλαχνία.  
 
Να προσέξουμε, λοιπόν, αυτές τις δύσκολες εποχές: «Να κρατήσουμε την ορθόδοξη μας πίστη. Να μετανοούμε καθημερινά για τα λάθη και τα πάθη μας. Να αγαπούμε τη θεία Λειτουργία. Εάν κρατήσουμε αυτά τα τρία –πίστη, μετάνοια, ευχαριστία- η χαρά θα είναι Ουράνια». 
 
Η εορτή ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Κυριακής, με Εσπερινό και Παρακλητικό Κανόνα των Αγίων, τον οποίο έψαλε χορός μοναζουσών εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ορούντας.