Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας στον Άγιο Μάμα της Μόρφου.
en el fr
Ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας στον Άγιο Μάμα της Μόρφου. Εκτύπωση
Του Α. Βικέτου
 

alt

Την ευλογία  του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μετέφερε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Κύπρου ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας.
 
Την ευλογία και τις ευχές  του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μετέφερε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Κύπρου ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας, ο οποίος παρέστη στον εορτασμό του της μνήμης του πολιούχου Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.
 
 
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου έχει μετατραπεί σε μουσείο και από το 2003 οι τουρκικές αρχές δίνουν στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο άδεια να τελεί Εσπερινό και Θεία Λειτουργία κατά την εορτή του Αγίου.Στον ναό βρίσκεται και η σαργοφάγος του Αγίου , από την οποία αναβλύζει μύρο. Εξάλλου, πριν τρία χρόνια σε αποθήκη πίσω από τον ναό βρέθηκε και συντηρήθηκε η   θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσώτηρος από την κατεχόμενη Ακανθού της Κερύνειας. Η εικόνα φυλλάσσεται  στο ναό του Αγίου Μάμαντος. 
 
Σήμερα το πρωί συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας, και Μόρφου Νεόφυτος. Χθες στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μόρφου Νεόφυτος και συμπροσευχήθηκε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου. Ο κ. Ανδρέας,Μητροπολίτης της Εκκλησίας Κρήτης, υπογράμμισε ότι η καταλλαγή έχει ιδιαίτερη σημασία αυτές τις μέρες, που η καθ ΄ημάς Ανατολή είναι εμπερίστατη και δοκιμάζεται. Η προσευχή , τόνισε, μπορεί να μεταστρέψει τα πράγματα και να επικρατήσει η ειρήνη. Ο Μητροπολίτης Ανδρέας ευχήθηκε ο Θεός να ευδοκήσει, ώστε ο ναός του Αγίου Μάμαντος να λειτουργεί διαρκώς. 
 
Ο Μόρφου Νεόφυτος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την χαρά του για την παρουσία του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, ο οποίος, τόνισε, «κομίζει την σταυρωμένη εμπειρία του Φαναρίου». Ο κ. Νεόφυτος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικρατήσει ειρήνη στην Μέση Ανατολή και στον κόσμο και  επεσήμανε ότι η Εκκλησία ακούει την φωνή του Αγίου Πνεύματος και των μαρτύρων της. Κάλεσε δε λαϊκούς και κληρικούς σε  ταπείνωση, αυτοκριτική , μετάνοια και απαλλαγή από φανατισμούς. «Πρέπει να κάνουμε την καρδιά μας οικουμενική», τόνισε.
 
Στις ιερές ακολουθίες παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου, Ιωσήφ.