Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ορούντας
en el fr
Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ορούντας Εκτύπωση

alt

του Ευρυβιάδη Χάμπα

Τελέσθηκε στις 5 προς 6 Δεκεμβρίου 2012 ο πανηγυρικός εορτασμός του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας, στην ιστορική ομώνυμη γυναικεία μονή, που βρίσκεται πλησίον του χωριού της Ορούντας.
 
Του Εσπερινού και της θείας Λειτουργίας προέστη ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, με τη συμμετοχή αρκετών κληρικών και μεγάλου αριθμού ευλαβών προσκυνητών, οι οποίοι κατέφθασαν κι εφέτος στη μονή, για να καταθέσουν την ευλάβειά τους προς τον αγαπημένο τους άγιο Νικόλαο.
 
Οι μετασχόντες στην πανήγυρη είχαν και την ευλογία να προσκυνήσουν τεμάχια λειψάνων, που θησαυρίζονται στην ιερά μονή, συγκεκριμένα του αγίου Νικολάου, του νέου ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου και του νεοφανούς οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, του οποίου μόλις πριν από 3 ημέρες αποφασίσθηκε επίσημα η αγιοκατάταξή του από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με ημέρα μνήμης την 4η Ιανουρίου.
Στο τέλος της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας έγινε Λιτανεία, με περιφορά της θαυματουργού εφέστιας εικόνας του αγίου Νικολάου, καθώς και των ανωτέρω σεπτών λειψάνων, πέριξ της μονής.
 
Ακολούθησε η καθιερωμένη μοναστηριακή τράπεζα, κατά την οποία ο Πανιερώτατος, μετά την ανάγνωση του βίου του αγίου, σε επίκαιρη προσλαλιά του, αναφέρθηκε, τόσο στον άγιο Νικόλαο, όσο και στον όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, τονίζοντας πως, «Τά μωρά τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεός, ἴνα τούς σοφούς καταισχύνη, καί τά ἀσθενῆ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεός, ἴνα καταισχύνη τά ἰσχυρά».
 
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μόρφου και άλλους πνευματικούς του αδελφούς, που γνώρισαν από κοντά τον χώρο και τους εκεί νοσηλευόμενους λεπρούς, το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Αγίας Βαρβάρας Αιγάλεω ήταν τόπος αγάπης και μαρτυρίας Χριστού, σε μια εποχή που η Αθήνα ζούσε σε κλίμα ευσεβισμού και εκκοσμίκευσης.
 
«Γνωρίσαμε την αρετή στα λαβωμένα πρόσωπα των λεπρών. Κορυφαίος πνευματικός καθοδηγητής των λεπρών ήταν ο όσιος Νικηφόρος ο Κρητικός, και άξιος διάδοχος αυτού ο γέροντας Ευμένιος, και αυτός γέννημα της ευλογημένης Κρήτης. 
 
Για την αγιότητα των λεπρών της Αθήνας τώρα θα μάθουμε, κι εύχομαι το μάθημα τούτο να αφομοιωθεί ορθόδοξα από εμάς, τους περιλειπόμενους του 21ου αιώνα», κατέληξε ο Μόρφου Νεόφυτος.

Δείτε και: 

1. NEA ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ: ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ο ΛΕΠΡΟΣ

2. Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας

3. Η Λιτανεία στη Μονή του Αγίου Νικολάου

4. Κατανυχτικός Επιτάφιος στην Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας

5. Σταυρός λιτανείας από την Πάνω Ζώδια παραδόθηκε στον Μόρφου Νεόφυτο 

6. Βίος Αγίου Φιλουμένου (1913-1979)

7. Άγιος Φιλούμενος (1913-1979)

8. Οικία Αγίου Φιλουμένου (α) και Οικία Αγίου Φιλουμένου (β)

9. Σύγχρονες οσιακές μορφές. Ιερομάρτυρας Φιλούμενος. Παιδικά χρόνια. Γιαγιά Λωξανδρού (Α΄ Μέρος).

10. Σύγχρονες οσιακές μορφές. Ιερομάρτυρας Φιλούμενος. (Β΄ Μέρος).

11. Ο Άγιος Φιλούμενος (1913-1979)

12. Ο Μητροπολίτης Μόρφου μιλά για το προφητικό μαρτύριο του αγίου νέου ιερομάρτυρα Φιλούμενου