Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Χαιρετισμός Προέδρου ΔΣ Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου καθηγ. Λίνας Κασσιανίδου
en el fr
Χαιρετισμός Προέδρου ΔΣ Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου καθηγ. Λίνας Κασσιανίδου Εκτύπωση

Παρουσίαση των Βυζαντινών Οδηγών και της έκθεσης εικόνων και χειρογράφων, Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, ΠΙΤΚ, Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, 7 μ.μ.

Κα Λίνα Κασσιανίδου Πανιερότατε
Σεβασμιότατε
Θεοφιλέστατε
Σεβαστοί πατέρες
Κύριοι κοινοτάρχες του Πεδουλά και της Δένειας
Κύριε Διευθυντά του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης
Κυρία Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας
Κύριε Διευθυντά του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄
Κύριε Διευθυντά του Μουσείου της Μονής Κύκκου
Αγαπητοί ομιλητές δρα Μαρία Παρανή και δρ Χρήστο Αργυρού
Κυρία Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου
Καλησπέρα σας

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με τον συγγραφέα των δύο οδηγών αρχαιολόγο κ. Στυλιανό Περδίκη Σας καλωσορίζω στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στην παρουσίαση των νέων εκδόσεων στη σειρά «Οδηγοί Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου».

Η σειρά εγκαινιάστηκε το 2002 σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και σ’ αυτήν περιλαμβάνονται βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Κύπρου, ορισμένα εκ των οποίων όπως οι ναοί της Παναγίας στον Μουτουλλά και του Αρχαγγέλου στον Πεδουλά, που παρουσιάζουμε απόψε ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO και άλλα είναι ενταγμένα στον Κατάλογο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς European Heritage Label.

Κα Μαρία Παρανή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει γύρω στις 98.000 οδηγοί για οκτώ μνημεία. Οι οδηγοί κυκλοφορούν σε διάφορες γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, και ανάλογα με τη ζήτηση στα γερμανικά, γαλλικά και ρώσικα.

Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις των οδηγών αυτών, που μέχρι τώρα ανέρχονται περίπου στις 160,000 ευρώ, κατατίθενται σε ειδικά ταμεία των Μητροπόλεων στη δικαιοδοσία των οποίων ανήκουν τα μνημεία και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες συντήρησης των μνημείων.

Δρ Χρήστος Αργυρού, Εκπαιδευτικός-Αρχαιολόγος Στην απόφαση για την έκδοση της σειράς αυτής οδήγησε κατ’ αρχήν η έλλειψη ευσύνοπτου εικονογραφημένου οδηγού των συγκεκριμένων μνημείων για τις ανάγκες των επισκεπτών και του αυξανόμενου ρεύματος του ποιοτικού θρησκευτικού τουρισμού.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Παρανή θα παρουσιάσει τον οδηγό «Ο Ναός της Παναγίας στο Μουτουλλά» και ο Εκπαιδευτικός-Αρχαιολόγος δρ Χρήστος Αργυρού θα παρουσιάσει τον οδηγό «Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά». Συγγραφέας και των δύο οδηγών είναι ο Αρχαιολόγος και Διευθυντής του Μουσείου της Μονής Κύκκου κ. Στυλιανός Περδίκης. Τους ευχαριστούμε που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας να παρουσιάσουν τους Οδηγούς.

Αρχιμανδρίτης Φώτιος Ιωακείμ Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης και τα εγκαίνια της έκθεσης «Εικόνες Μηνά εκ Μυριανθούσης και χειρόγραφα από τον Πεδουλά (15ος & 17ος αιώνας». Πρόκειται για μια πρωτότυπη και σημαντική έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα του αγιογράφου Μηνά από τη Μυριανθούσα, τη σημερινή Μαραθάσα, ο οποίος εκτός από φορητές εικόνες, το 1474 ιστόρησε με αγιογραφίες το ναό του Αρχαγγέλου στον Πεδουλά. Τα χειρόγραφα του 15ου και του 17ου αιώνα, καθώς και το υπόλοιπο εποπτικό και έντυπο υλικό δίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα για την καλλιτεχνική παραγωγή και τη διακίνησή της στην περιοχή της Μαραθάσας.

Δρ Χριστόδουλος  Χατζηχριστοδούλου Τέλος στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αρχιτεκτονικά σχέδια, κατόψεις και τομές, στα οποία σημειώνεται ο τοιχογραφικός διάκοσμος των ναών της Παναγίας στον Μουτουλλά και του Αρχαγγέλου στον Πεδουλά, τα οποία έγιναν από τον Αρχιτέκτονα Διομήδη Μυριανθέα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Ιουνίου 2015 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωσή μας εμπλουτίζεται με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους αφιερωμένους στην Παναγία και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ από τον Χορό Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Τον χοράρχη πατέρα Δημήτριο Δημοσθένους και τα μέλη του Χορού ευχαριστούμε θερμά.

Ο Μητροπολίτη ςΒόστρων κ. Τιμόθεος με τον αρχαιολόγο κ. Στυλιανό Περδίκη Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδόσεων και της έκθεσης και όλως ιδιαιτέρως τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο για την αγαστή συνεργασία. Για τις εκδόσεις τον συγγραφέα των οδηγών τον αρχαιολόγο Στυλιανό Περδίκη, τον αρχιτέκτονα Διομήδη Μυριανθέα για τα σχέδια, τον Βάσο Στυλιανού για τις εξαιρετικές φωτογραφίες και τη Βούλα Κοκκίνου για την άρτια παρουσίαση της έκδοσης.

Χορός Ιεροψαλτών «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρους Για την έκθεση ευχαριστίες οφείλονται στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο και τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο, την Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και τον Διευθυντή του δρα Ιωάννη Ηλιάδη, το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου και τον διευθυντή του Στυλιανό Περδίκη, τον Αρχιμανδρίτη Φώτιο Ιωακείμ, τον φωτογράφο Βάσο Στυλιανού, την Art Gallery Κυκλάδες και τον διευθυντή της Λεωνίδα Λεωνίδου, τον σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου και τον δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού αποτελεί βασική διαχρονική αξία, γεγονός που αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς. Σε ένα κόσμο που αξίες και ο πολιτισμός βρίσκονται σε κίνδυνο, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την κληρονομιά αυτή, η οποία νοηματοδοτεί την ύπαρξη και το μέλλον μας σε τούτο τον τόπο.

 

Σας ευχαριστώ.