Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Λαμπαδιστού
en el fr
Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Λαμπαδιστού Εκτύπωση

alt

του Ευρυβιάδη Χάμπα

Την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού, πανηγύρισε η ομώνυμη παλαίφατος ιστορική μονή της Mητροπόλεώς μας.
 
Το μοναστήρι του Λαμπαδιστή αποτελεί, όπως και όλα τα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας μας, πνεύμονα πνευματικής καταφυγής, όπου οι πιστοί βρίσκουν ένα χώρο πνευματικής ασφάλειας και ησυχίας, που τόσο έχουν ανάγκη στο σημερινό θορυβώδη κόσμο.

alt

Σημειώνεται, ότι η μονή, μετά από δεκαετίες λειψανδρίας της, έχει επανδρωθεί τον Φεβρουάριο του 2012 από μοναχούς, και έτσι λειτουργεί ως μοναστήρι, ξαναβρίσκοντας τον αρχικό του μοναστικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό, αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για τη Μητρόπολή μας το γεγονός της ανασύστασης του προσκυνήματος του Λαμπαδιστή ως Μονής και της επαναφοράς του εξ αρχής μοναστικού του χαρακτήρα.
 
Στις εορταστικές Ακολουθίες, στον Εσπερινό, στη θεία Λειτουργία, στην Παράκληση και στους Χαιρετισμούς του Αγίου, προέστη ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.
 
Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, φιλέορτοι προσκυνητές συρρέουν απ’ όλη την Κύπρο, και συνωθούνται για να τιμήσουν τον όσιο και να ζητήσουν τις μεσιτείες του, καθώς συνεχίζει να ενεργεί αφθονοπάροχα τα θαύματα σε όσους προσέρχονται στη χάρη του με πίστη. Μαζί τους φέρνουν και τα συνηθισμένα τάματά τους, τα ονόματά τους, τους άρτους, τις λαμπάδες, το λάδι, τα εορταστικά κόλλυβα κ.α. Όμορφα παραδοσιακά έθη, απόρροια της βαθειάς Ορθόδοξης πίστης του λαού μας. Στην πανήγυρη εφέτος παρέστησαν και προσκυνητές από την Αθήνα, τη Λιβαδειά και την Αίγινα. 
 
«Στις καρδιές των κατοίκων της Κύπρου ο Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής είναι ο νεαρός Άγιος, που αξιοποιεί την τύφλωσή του και την κάνει υπομονή. Και η υπομονή εργάζεται αγιότητα, όταν γίνεται εν Χριστώ. Είναι ο Άγιος, που υπηρετεί τους ανθρώπους που πάσχουν από δαιμονικές ενέργειες• ο Άγιος που επιτελεί πολλά θαύματα˙ που παρηγορεί, αφού και ο ίδιος παρηγορήθηκε από τη χάρη του Χριστού μετά την έξοδό του από τον οίκο του πατέρα του και την μετάβαση του στον τόπο της ασκήσεως του, στα όρια της κοινότητας της Μαραθάσας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Μόρφου Νεόφυτος, προλογίζοντας το βιβλίο της μονής, το οποίο περιλαμβάνει τον Βίο, περιγραφή της μονής και τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου. 

Βλέπε σχετικά: 

1. Βίος του Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού

2. Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή παρά τον Καλοπαναγιώτη

3. Εικονοφυλάκιο Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής

4. Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής

5. Υποδοχή τιμίας κάρας Οσίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στο Σινά Όρος

6. Η σπάνια εικόνα του Αγιου Ιωάννη του Λαμπαδιστή

7.  Με νέο πρόσωπο ο Άγιος Ιωάννης Λαμπαδιστής. Ολοκληρώθηκαν τα έργα συντήρησης.