Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα εγκαινιάσει στην Θεσσαλονίκη έκθεση για τον πολιούχο της Μόρφου Άγιο Μάμα
en el fr
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα εγκαινιάσει στην Θεσσαλονίκη έκθεση για τον πολιούχο της Μόρφου Άγιο Μάμα Εκτύπωση

Του Αριστείδη Βικέτου

alt Έκθεση με θέμα :«Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 23 Οκτωβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ιδιαίτερη τιμή για την κατεχόμενη Μόρφου, της οποίας ο Άγιος Μάμας είναι ο πολιούχος της , και για τους εκτοπισμένους από τις πατρογονικές εστίες κατοίκους της. 

Ο Πατριάρχης θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης μετά από σχετική πρόσκληση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.

Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Μόρφου της Κύπρου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της 4ης BiennaleΣύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο δράσης των πέντε μουσείων της πόλης «Κίνηση 5Μ».

Η έκθεση για πρώτη φορά παρουσιάζει την ευρεία διάδοση της τιμής του Αγίου Μάμαντος,  που παραμένει ζωντανή σε διαφορετικούς λαούς της Μεσογείου. Αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλούσιο εποπτικό υλικό καλύπτουν την περίοδο από τον 6ο  αιώνα  έως τις μέρες μας.

Αρχικά δίνεται το στίγμα της ταυτότητας του αγίου, που μαρτύρησε στην Καισάρεια της Μ. Ασίας στα χρόνια του Αυρηλιανού (270-275) και γίνεται αναφορά στην καταγωγή του εικονογραφικού τύπου του αγίου ως έφηβου βοσκού. Το κύριο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στη διάδοση της τιμής του αγίου Μάμαντος στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχέση του αγίου με τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης άγιο Δημήτριο, τονίζοντας την ιδιότητα του μυροβλύτη και ιαματικού αγίου. Η έκθεση κλείνει παρουσιάζοντας την εξάπλωση της τιμής στη μεσαιωνική Δύση. Μέσα από ναούς, τοιχογραφίες, εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, θρησκευτικές πανηγύρεις, τοπωνύμια προβάλλεται μία ενιαία λατρευτική παράδοση που επιβιώνει σε περιοχές της Μεσογείου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι  δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ  και ο δρ. Νικόλαος Μπονόβας, Αρχαιολόγος ΜΒΠ. Από την Μητρόπολη Μόρφου υπεύθυνος είναι ο βυζαντινολόγος δρ. Χριστόδουλος  Χατζηχριστοδούλου.