Αναζήτηση

Διάφορα Κείμενα

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Διάφορα Κείμενα Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα
en el fr
Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα Εκτύπωση

alt

του Ευρυβιάδη Χάμπα

Πανηγύρισε κι εφέτος η παλαίφατος και ιστορική μονή της Παναγίας του Άρακα τη θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, και πολλοί ήταν και πάλιν οι προσκυνητές, που προσήλθαν στην ιερά μονή, για να μετάσχουν στίς ιερές Ακολουθίες.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012, τελέσθηκε η Ακολουθία του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής πανηγυρική θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο της μονής, πατέρα Χριστόδουλο Ερημάκη.

Ο Πανιερώτατος, κηρύσσοντας τον θείο λόγο, μεταξύ άλλων είπε:  

alt

«Μεγάλα μυστήρια τελεσιουργούνται για τη σωτηρία μας!  Καλούμαστε σήμερα εμείς οι Ορθόδοξοι, με τις λίγες μας δυνάμεις, με τα λιγοστά μας ελληνικά, με την πλούσια βυζαντινή μουσική και με τη θαυμάσια εικονογραφία, που μας παρέδωσαν οι Πατέρες, να ζήσουμε αυτά τα μυστήρια.

Το μέγα αυτό μυστήριο της σημερινής εορτής, όση γνώση και να έχουμε, είτε θεολογική, είτε φιλολογική, είτε μουσική, είτε καλλιτεχνική, δεν μπορεί να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Μόνο ο ταπεινός άνθρωπος, που καλλιεργεί τη συστηματική μετάνοια στη ζωή του,  μπορεί να γευθεί την παγκόσμια χαρά της Γέννησης της Θεοτόκου, την χαρά που σήμερα η Εκκλησία υμνολογεί.

alt

Ας αξιοποιήσουμε τη ζωή μας. Μην αφήνουμε τον χρόνο μας να φεύγει ανεκμετάλλευτος. Είμαστε πλούσιοι, και ας έχουμε οικονομική κρίση. Έχουμε την Παναγία μας, προστάτη. Έχουμε τον Τίμιο Πρόδρομο. Έχουμε τις εορτές μας και τους Αγίους μας. Έχουμε Πατέρα τον πλουσιόδωρο Κύριο. Και για να καρπωθούμε τη χάρη Του, ένας είναι ο τρόπος: Να ζούμε με επίγνωση τη μετάνοια μας. Έτσι θα αποκτήσουμε την πραγματική χαρά στη ζωή μας.»

 

 



alt alt

alt

alt

 
 

Δείτε και:

Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά