Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Στην ιστορική ιερά Μονή τής Παναγίας του Άρακα, στο χωριό Λαγουδερά της ορεινής και αγιοτόκου Μόρφου, τελέστηκε για πρώτη φορά η επίσημη ιερά μνήμη τού οσίου πατρός ημών Σωφρονίου τού εν Έσσεξ σε πανηγυρική αγρυπνία, προϊσταμένου τού Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου.
Πολλοί ευλαβείς προσκυνητές συμμετείχαν προσευχητικά και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων κατά την ιερά αγρυπνία, όπου καλλικέλαδοι ιεροψάλτες της Μητροπόλεως Μόρφου απέδωσαν αμφοτεροδέξια τούς εξαίρετους και βαθείς σε πνευματικά νοήματα ύμνους τής ακολουθίας τού Οσίου Σωφρονίου, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, συνεψάλη μετά της αντίστοιχης τής αγίας Ευφημίας.
Στο τέλος τής Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος απευθύνθηκε προς τους εκκλησιαζομένους, αναφερόμενος στον βίο του οσίου Σωφρονίου, το ύψος τής αγιοτήτος που είχε φθάσει αλλά και το μέγεθος τής ευγνωμοσύνης που χρεωστούμε οι Κύπριοι προς αυτόν ως εξής:
«Έχουμε μεγάλη και προσωπική υποχρέωση σε αυτόν τον σύγχρονο μεγάλο ησυχαστή και θεολόγο, εκ της αγίας γης της Ρωσίας, το μέγα μαθητή του αγίου Σιλουανού και βιογράφο αυτού και της θεολογίας του διασώστη, τέκνον του αγιωνύμου Όρους.
Όταν ακροάστηκε ότι ακοές πολέμων έρχονται στην οικουμένη, τι έκανε; Εξήλθε στις ερήμους. Χύνει δάκρυα μετανοίας για την προσωπική του αμαρτία αλλά και του σύμπαντος κόσμου και υπό την απειλή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, τόσο στην Ρωσία που τον γέννησε όσο και στην Ελλάδα που τον αναγέννησε κατά πνεύμα, πήγε σε ένα σπήλαιο παρά την θάλασσα και θρήνησε για 3 ολόκληρα χρόνια και πλέον ίσως.
Όλη τη νύχτα κλαίγοντας. Ευχόμενος το πρωί στη Θεία Λειτουργία με έναν καλόγερο μόνον, υπέρ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου. Αυτή η τραγωδία ήταν η αφορμή για να καλλιεργήσει το τάλαντο της μετανοίας που του δόθηκε ως ένα από τα τελειότερα θεραπευτικά χαρίσματα του αγίου Πνεύματος.
Και αργότερα, όταν ασθένησε, μετά από σύντομη παραμονή στην Αθήνα, πήγε στα μέρη της Δυτικής Ευρώπης, αρχικά στη Γαλλία. Και εκεί συγκεντρώθηκαν γύρω του μερικοί ευλαβείς νεανίες. Και έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη συνοδεία του Γέροντος Σωφρονίου.
Και επειδή δεν ήταν νόμιμο κατά το γαλλικό τότε δίκαιο και τη μασωνική αντίληψη που διακατείχε και διακατέχει ἐν πολλοῖς τη Γαλλία, να γίνονται μοναστήρια και μάλιστα ορθόδοξα, -τόσο πειράζεται ο δαίμονας από τα ορθόδοξα μοναστήρια-, ώστε έκαναν το παν για να μη μείνει ο Σωφρόνιος στη Γαλλία.
Ξέρετε πού λειτουργούσαν η πρώτη συνοδεία τού Γέροντος και αγίου Σωφρονίου; Σε ένα στάβλο! Για να ξεγελιούνται οι αστυνομικές δυνάμεις τής Γαλλίας. Κι έτσι ξεκίνησε αυτή η ευλογημένη συνοδεία.
Κι όταν είδαν ότι δεν γινόταν στη Γαλλία μοναστήρι, με τη βοήθεια ενός λόρδου τής Αγγλίας πήγαν εκεί. Κι έμελλε ο σπόρος Σωφρονίου να φέρει καρπόν πολύν. Εκεί δύο αδελφότητες, γύρω από ένα καθολικό, τού Τιμίου Προδρόμου, μία γυναικεία αδελφότητα και μία κατά τι μικρότερη ανδρώα.
Είμαστε υπόχρεοι σε αυτή την Αδελφότητα: Πρώτον ως ορθόδοξοι, διότι ο άγιος διέσωσε και τη βιογραφία και εξαιρέτως τον αδαμιαίο θρήνο του αγίου Σιλουανού, του Γέροντά του, και τα κατέγραψε και το βιβλίο αυτό γονιμοποίησε πάρα πολλές ψυχές ειδικά στον δυτικό κόσμο, σε βαθμό που γεννήθηκαν πολλοί ιερείς, πολλοί μοναχοί, πολλοί ψάλτες, πολλοί χριστιανοί, ἐν μετανοίᾳ διαβιούντες ένεκεν αυτού του βιβλίου.
Σε όλους το συνιστώ, αν δεν το έχετε διαβάστε το! Αλλά ξεκινήστε από το β΄ μέρος, όπου είναι τα κείμενα του αγίου Σιλουανού, όπου περιγράφει τη μετάνοια και τον θρήνο του για την αμαρτία την ανθρώπινη και του σύμπαντος κόσμου.
Από τα συγκλονιστικότερα, κατανυκτικότερα κείμενα τής Ορθοδόξου Θεολογίας. Τολμώ να πω ότι αυτά του αγίου Σιλουανού είναι ισάξια με το Ψαλτήρι του Δαβίδ. Και μετά διαβάστε και τον θεολογικότατο βίο που έγραψε αυτός ο μέγας όντως θεολόγος του 20ου αι. για τον γέροντά του, τον άγιο Σιλουανό.
Η ευλογημένη συνοδεία του αγίου Σωφρονίου και ενόσω ήταν ἐπί τῆς γῆς και τώρα που είναι ἐν τοῖς οὐρανοῖς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, μάς έχει αφήσει ως κληρονομιά ορθοδόξου πλουτισμού, όπως ακούμε στο δοξαστικό των Χριστουγέννων, ορθόδοξη θεολογία.
Όποιος θέλει να μάθει ορθόδοξη θεολογία, και η θεολογία του να είναι θεραπευτική αγωγή μετανοίας κι όχι ακαδημαϊσμός, κι όχι ζηλωτισμός, αλλά βασιλική οδός που να οδηγεί στην αγιότητα, να διαβάσει τα βιβλία που συνέγραψε ο άγιος Σωφρόνιος, αλλά και μερικοί εκ των μαθητών αυτού, που συνεχίζουν τον θεολογικό του λόγο και την θεραπευτική αγωγή, που οδηγεί στην κάθαρση τής καρδίας, στον φωτισμό τού Χριστού και στην αγιότητα τού Θεού Πατρός.
Με αξίωσε ο Θεός και συναντήθηκα μία φορά με τον άγιο αυτό και ήταν θαυμαστή η συνάντησή μας· δεν μου επιτρέπεται να την περιγράψω, δεν αντέχω να την περιγράψω. Εκοιμήθη το 1993. Σαν σήμερα, 11 του μηνός Ιουλίου.
Έχουμε και ένα δεύτερο λόγο οι Κύπριοι να τιμούμε αυτόν τον Ρώσο, Αθωνίτη, παγκόσμιο θεολόγο και ησυχαστή τής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Διότι το μοναστήρι αυτό το έκανε, όπως ακούσατε στην Αγγλία, ἐξω από το Λονδίνο στο Έσσεξ.
Ξέρετε πόσοι Κύπριοι γνώρισαν τον Χριστό σ’ αυτό το μοναστήρι; Διότι το Λονδίνο, όπως ξέρετε είναι γεμάτο Κυπρίους, χιλιάδες, Κύπριοι μαθημένοι με τα μοναστήρια τής Κύπρου που πήγαιναν αρχικά στα μοναστήρια ως προσκυνητές κι όχι για να μετανοήσουν, για να λέμε την αλήθεια!
Κι οι αρχικοί Κύπριοι που πήγαιναν στο μοναστήρι που έκανε αυτός ο «γέρος» όπως έλεγαν κι όχι «γέροντας», είναι αγιορείτης, είπαν να πηγαίνουμε λειτουργία εκεί και μετά να κάνουμε και τη σούβλα μας! Κύπριοι γαρ!
Και διεπίστωσαν ότι αυτός ο άνθρωπος είναι πολύ «ψημένος» από το Πνεύμα το Άγιον. Κι άρχισαν στην αρχή οι γριές με τα μαύρα τους μανδήλια όπως έφυγαν από τα χωριά τής Πιτσιλιάς, της Μαραθάσας, της Σολέας, της Λεμεσού· πήγαν στον Λονδίνο και τις είδα εγώ με τα πιάτα τους πρωί πρωί να πηγαίνουν για τα μνημόσυνά τους από το «χάραμα τού φού» όπως λέμε στην αρχαία μας ομηρική διάλεκτο.
Αυτές οι γιαγιάδες λοιπόν και οι παππούδες στη συνέχεια, ανακάλυψαν ότι αυτός ο γέρος που ήλθε από το Όρος και μας έκαμε μοναστήρι, είναι και πολύ καλός πνευματικός!
Κι αυτόν που ανταγωνίζονταν οι πρωτινοί αγιορείτες, να τον έχουν πνευματικό τους πατέρα, αξιώθηκαν να τον έχουν οι γέροι και οι γριές της Κύπρου που έμεναν στον Λονδίνο. Αυτές πήραν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, μετά τον ανακάλυψαν και οι φοιτητές τής Κύπρου, κι έγινε μια ωραία ποίμνη και ποιμήν της ποίμνης ο όσιος πατήρ ημών Σωφρόνιος. Πλήρης φωτός.
Σας συνιστώ, όσοι θέλετε να καλλιεργήσετε την καθημερινή, επιμελημένη μετάνοια να μελετάτε τα κείμενα αυτού και των μαθητών του. Δόξα τῷ ἁγίῳ Θεῷ, που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας γεννά συνεχώς αγίους.
Πρέπει να προβληματιστούμε πατέρες μου. Γιατί είναι τόσο «χουβαρντάς» ο Χριστός, για μάς τους ορθοδόξους, στον 20 αιώνα, να γεννήσει, να μας προσφέρει τόσους πολλούς αγίους;
Και μεγάλους αγίους! Είναι για να προετοιμάσει τη δική μας εποχή, του 21ου αιώνα. Ο κάθε προγενέστερος αιώνας ετοιμάζει τον επόμενο. Ετοιμάζει στην ουσία τους επόμενους αγίους, μάρτυρες, ομολογητές.
Για αυτό λέω· μελετάτε Σωφρόνιο του Έσσεξ! Και μόνο να διάβαζετε μισή σελίδα, αγιάζονται και τα μάτια σας και τα αυτιά σας και η καρδία σας σιγά σιγά.
Όταν μου ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, -ο Θεός να τον φυλάει και να τον φωτίζει έτι και έτι εκεί που βρίσκεται ἐν αἰχμαλωσίᾳ με τόσες απειλές που κάνουν τώρα οι Τούρκοι.
Αποφάσισε ο Θεός να δώσει στον «μύρμηγκα φτερά». Και ξέρετε πότε δίνει στον μύρμηγκα φτερά ο Θεός. Ας αφήσουμε τον Θεό να κάνει το σχέδιό Του-.
Μού ζήτησε λοιπόν ο Πατριάρχης μέσω ενός ιεράρχου τού Θρόνου να καταθέσω και τη δική μου άποψη και του έγραψα ένα σύντομο γράμμα, το οποίο θα δείτε σύντομα δημοσιευμένο σε ένα βιβλίο που θα εκδώσουμε με βίους και λόγους των συγχρόνων αγίων.
Του έγραψα το εξής: «Παναγιώτατε, για όλους τους υπόλοιπους αγίους, οπωσδήποτε πρέπει να καταγραφούν και θαύματα και ενίοτε και προφητείες, για να αντιληφθεί ο κόσμος ο πολύς το μέγεθος της αγιότητας ανδρών και γυναικών. Εξαίρεση είναι ο γέρων Σωφρόνιος τού Έσσεξ. Αυτού κάνουν θαύματα τα θεολογικά του βιβλία!
Όποιος τα διαβάζει, γνωρίζει τη μετάνοια, κι όποιος γνωρίσει τη μετάνοια, «καρδίαν καθαράν κτίσον ἐν ἐμοί ὁ Θεός καί Πνεῦμα εὐθές ἐγκαίνισον ἐν τοῖς ἐγκάτοις μου». Θέλετε λοιπόν, ένα οδηγό μετανοίας; Έναν έμπειρο ιατρό μετανοίας;
Ιδού, η Εκκλησία μας, μάς παραδίδει σήμερα για πρώτη φορά τού εκκλησιαστικού έτους, τη μνήμη τού οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Σωφρονίου τού εν Έσσεξ, του μεγάλου ησυχαστού, του μεγάλου ιατρού της ψυχής του και της ψυχής μας και του μεγάλου θεολόγου.
Καλή δύναμη να έχετε».
Πηγή:https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/38103-agrupnia-gia-ton-agio-sofronio-tou-essej-stin-im-panagias-tou-araka-foto |