Αρχική Αρχιερατικές Περιφέρειες Νέα-Δραστηριότητες Τελέστηκε η ιερά αγρυπνία πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών (16-17.2.2018)
en el fr
Τελέστηκε η ιερά αγρυπνία πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών (16-17.2.2018) Εκτύπωση

Αγρυπνία πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών (16-17.2.2018) Με βαθιά κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκε, συν Θεώ, την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, προς Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018, η καθιερωμένη ιερά αγρυπνία πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών στον Ιερό Ναό Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα.

 

Αγρυπνία πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών (16-17.2.2018) Η εορτή και η μνήμη όλων αυτών των Αγίων έχει ορισθεί να γίνεται την εβδομάδα της Τυροφάγου Παρασκευή προς Σάββατο, για ενίσχυση των πιστών, εν όψει της Μεγάλης Σαρακοστής.

Της αγρυπνίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από πληθώρα κληρικών της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, οι οποίοι προσήλθαν, μεταφέροντας μαζί τους την εικόνα της Σύναξης πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών, την προσκυνηματική εικόνα  του Αγίου Αυξιβίου Α΄ Επισκόπου Σόλων και τα άγια λείψανα των Τιμωμένων Αγίων της τοπικής Εκκλησίας.

Αγρυπνία πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών (16-17.2.2018) Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, έψαλλε η χορωδία της Μητροπόλεώς μας υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Μάριου Αντωνίου. Επίσης πραγματοποιήθηκε λιτή και δέηση έμπροσθεν των ιερών λειψάνων πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών, καθώς και της φορητής εικόνας της «Συνάξεως των εν Μόρφου Αγίων».

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι πιστοί είχαν τη μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουν τα λείψανα   πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών. 

Αγρυπνία πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών (16-17.2.2018) Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στο λόγο του, αρχικά, ευχήθηκε καλό στάδιο στη επικείμενη Μεγάλη Σαρακοστή, που ξεκινά από τη Καθαρά Δευτέρα και να μας αξιώσει ο Θεός να φτάσουμε το Άγιο Πάσχα με αγάπη και μετάνοια. Αναφέρθηκε στα χρόνια που έρχονται τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε την Ορθόδοξή μας πίστη και την καθημερινή μας προσευχή, ιδιαιτέρως την προσευχή «Χριστέ μου δωσ’ μου υπομονή και την πίστη των Αγίων», και συνέχισε λέγοντας: «Τα επίγεια γεγονότα που ζούμε δεν θα τ’ αντέχαμε αν δεν είχαμε τη στήριξη των ουράνιων  προσώπων της Παναγίας μας, του Τιμίου Προδρόμου, των Αποστόλων και όλων των Αγίων που εν τω μέσω αυτών είναι ο Κύριος της ζωής και του Θανάτου Ιησούς Χριστός. Όλα αυτά τα ουράνια πρόσωπα εμπνέουν  την πίστη μας και όταν έχουμε την πίστη των Αγίων,  κανείς δεν μπορεί να κλέψει την αιώνια ψυχή μας. Αυτή  Οι εν Μόρφου Άγιοι είναι η πίστη των προγόνων μας και αυτή η πίστη θα μας στηρίξει. Όσο για την υπομονή και πώς αυτή αποκτιέται θα πω αυτό που έλεγε ο άγιος Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, "να υπομένετε τα προσωπικά σας πάθη, αλλά και τα πάθη των συνανθρώπων σας, ιδιαιτέρως αυτών που είναι κοντά σας". Δηλαδή η υπομονή έρχεται όταν υπομένουμε τον εαυτόν μας και τους άλλους. Μάλιστα εδώ στην Κύπρο λέγαμε αυτή την υπέροχη παροιμία "ο πομονός εσώθηκε" , δηλαδή αυτός που έμαθε να κάμνει υπομονή πρώτα τα πάθη του και  τα πάθη των δικών του ανθρώπων και των άλλων σώθηκε. Αυτή είναι η Ορθόδοξη πίστη, αυτή είναι η μία αγία και αποστολική Εκκλησία που μας μαθαίνει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής με μετάνοια, υπομονή και την πίστη  των Αγίων που οδηγεί στην αιώνια χαρά του Κυρίου μας.»