Αρχική Αρχιερατικές Περιφέρειες Νέα-Δραστηριότητες Πασχαλινό προσκύνημα στον Άγιο Περνιακό της Δένειας (17.04.2015)
en el fr
Πασχαλινό προσκύνημα στον Άγιο Περνιακό της Δένειας (17.04.2015) Εκτύπωση
Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Βυζαντινολόγος
 
Πομπή στη νεκρή ζώνη, Πασχαλινό προσκύνημα στον Άγιο Περνιακό της Δένειας (17.04.2015) Καθαρώτατον ήλιο επρομηνούσε
Της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι,
Σύγνεφο, καταχνιά, δεν απενούσε
Τ᾿ ουρανού σε κανένα από τα μέρη∙
Και από κει κινημένο αργοφυσούσε
Τόσο γλυκό 'ς το πρόσωπο τ᾿ αέρι,
Που λες και λέει μέσ' ς' της καρδιάς τα φύλλα∙
Γλυκειά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα.
 
Χριστός ανέστη! Νέοι, γέροι και κόραις,
Όλοι, μικροί μεγάλοι,...
 
Πασχαλινό προσκύνημα στον Άγιο Περνιακό της Δένειας (17.04.2015) Γλυκόφωνα, κυττώντας ταις ζωγραφισμέναις
εικόνες, ψάλλουνε οι ψαλτάδες∙
Λάμπει το ασήμι, λάμπει το χρυσάφι,
Απὸ το φως που χύνουνε οι λαμπάδες∙
Κάθε πρόσωπο λάμπει απ᾿ τ᾿ αγιοκέρι,
Οπού κρατούνε οι Χριστιανοί 'ς το χέρι.

Διονυσίου Σολωμου, Η ημέρα της Λαμπρής

Πασχαλινό προσκύνημα στον Άγιο Περνιακό της Δένειας (17.04.2015) Με αισθήματα θρησκευτικής ευλάβειας και αναστάσιμης χαράς πιστοί από τη Δένεια και τη Λευκωσία ανηφόρισαν το πρωί της Παρασκευής της Διακαινησίμου (17.04.2015) στο λόφο του Αγίου Περνιακού στη νεκρή ζώνη της Δένειας για να προσκυνήσουν τη χάρη του, όπως ακριβώς συνέβηκε και πέρυσι. Η όλη προσπάθεια έγινε κατορθωτή με τις συντονισμένες προσπάθειες του δραστήριου κοινοτάρχη Δένειας κ. Χριστάκη Σαββίδη και της Μητροπόλεως Μόρφου με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πασχαλινό προσκύνημα στον Άγιο Περνιακό της Δένειας (17.04.2015) Με τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου τελέστηκε ενωρίς το πρωί θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Χαραλάμπου με την ευκαιρία της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής και ακολούθως σχηματίστηκε πομπή με τους ιερείς, τα παιδιά με τα εξαπτέρυγα και τις εικόνες της Αναστάσεως του Χριστού, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Περνιακού και των πιστών, οι οποίοι περπάτησαν μέχρι το προσφάτως αναστηλωθέν τέμενος στη δυτική άκρη του χωριού, στο δρόμο που οδηγεί στο προσκύνημα του Αγίου Περνιακού. Οι καμπάνες του Αγίου Χαραλάμπου κτυπούσαν χαρμόσυνα και το Χριστός Ανέστη διαλαλούσε το σωτήριο γεγονός, όπως τα παλιά χρόνια, πριν την εισβολή του 1974, που οι Δενειώτες ανέβαιναν να προσκυνήσουν τον Άγιο τους αυτή την ημέρα!

Αγιασμός, Πασχαλινό προσκύνημα στον Άγιο Περνιακό της Δένειας (17.04.2015) Στη συνέχεια με οχήματα, προπορευόμενων εκείνων των Ηνωμένων Εθνών διασχίσαμε τα χωράφια με τον βίκο και τη λαψάνα, που λόγω της φετινής πολυομβρίας είχαν θεριέψει. Και όπου ο κόσμος δεν χωρούσε στα αυτοκίνητα, οι άνθρωποι ανέβηκαν στις καρότσες των ημιφορτηγών. Στους πρόποδες του λόφου μαζεύτηκαν οι πιστοί και με πομπή ανηφόρησαν στην κορυφή του λόφου, όπου ο π. Παρασκευάς σε κλίμα συγκινητικό τέλεσε αγιασμό και έκανε δέηση. Ράντισε με αγιασμό τον τόπο για να ευλογηθεί και να αναστηθεί.

Πασχαλινό προσκύνημα στον Άγιο Περνιακό της Δένειας (17.04.2015) Οι παριστάμενοι πέρασαν ένας-ένας να προσκυνήσουν τις εικόνες και να αγιαστούν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα του Αγίου Περνιακού (Δέησις Μαρίας και Ελένης Χατζημάρκου), ιστορήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον αγιογράφο Ματθαίο Ματθαίου, κατόπιν οδηγιών του Μητροπολίτου Μόρφου, ενώ η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής έγινε στο αγιογραφικό εργαστήρι της Μονής του Αγίου Νικολάου Ορούντας. Οι πιστοί έφεραν κεριά και λάδι για το καντήλι του Αγίου Περνιακού, καθώς και λουλούδια, που απόθεσαν στην ταφική θήκη που θεωρείται ο τάφος του.

Ταφικό κτίσμα Αγίου Περνιακού, Πασχαλινό προσκύνημα στον Άγιο Περνιακό της Δένειας (17.04.2015) Ο κ. Γιώργος Φιλοθέου, αρχαιολόγος αναφέρθηκε στις ανασκαφές που πραγματοποίησε την περσινή χρονιά στο ταφικό κτίσμα και στην ανακάλυψη των ερειπίων του άγνωστου ως τότε μεσαιωνικού ναού, οι οποίες πρόκειται να ξαναρχίσουν σύντομα και με την ολοκλήρωση των εργασιών ο ναός θα χρησιμοποιείται για την τέλεση της θείας λειτουργίας.

Εκεί στο λόφο του Αγίου Περνιακού, δίπλα στο τουρκικό  Ο Άγιος Περνιακός,Πασχαλινό προσκύνημα στον Άγιο Περνιακό της Δένειας (17.04.2015) φυλάκιο, αγναντέψαμε την κατεχόμενη γη μας και οι γερόντισσες που ήλθαν, μάς διηγήθηκαν για τους παλιούς καλούς καιρούς, θυμήθηκα τα λόγια του Δεσπότη προχθές στον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο των Ξαλώνων: «Αναχωρώντας σε λίγο για τους τόπους της προσωρινής σας προσφυγιάς, θα περάσατε από τα περβόλια και τα σπίτια σας. Μην ξεχάσετε, μετά από αυτή τη θριαμβευτική αναστάσιμη θεία Λειτουργία που τελέσαμε σήμερα, να πείτε, συγχωρέστε με περβόλια μου που δεν σας κράτησα και δεν σας φύλαξα όπως σας παρέλαβα από τον πατέρα μου και τον παππού μου».

Τέλος στο κοινοτικό μέγαρο προσφέρθηκαν σε όλους παραδοσιακοί λοκμάδες και καφές. 
Ευχή μας να ανατείλουν με τη χάρη του Αγίου καλύτερες μέρες στην τλήμονα νήσο μας!