Αρχική Διοίκηση Εκδόσεις Αδειών Γάμου
en el fr
Εικοσάχρονα κατασκήνωσης "Λαμπαδιστής", ΙΜΜόρφου Εκτύπωση

Ομιλία π. Χριστόφορου Δημητρίου για τα εικοσάχρονα της κατασκήνωσης «Λαμπαδιστής» της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου (28.7.2019)

Πανιερότατε,
Κύριε Δήμαρχε της κατεχόμενης Μόρφου,
Σεβαστοί Πατέρες,
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Νέοι, Νέες και παιδιά της Κατασκήνωσής μας.

Εορτάζουμε φέτος τα εικοσάχρονα της κατασκήνωσης «ΛΑΜΠΑΔΙΣΤΗΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου. Η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι φέτος κλείνουν 20 χρόνια από την δημιουργία όλων αυτών των κτισμάτων, που αποτέλεσαν το πρώτο ξεκίνημα, τα πρώτα βήματα και την δημιουργία αυτής της κατασκήνωσης η οποία ξεκίνησε και τελείωσε σε απίστευτο χρονικό διάστημα. Μέσα σε 83 μέρες. Και σκέφτεσαι και απορείς. Είναι δυνατόν να έχουν περάσει τόσα χρόνια;  Και όμως ναι, έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια.

Βρισκόμαστε, αρχές του 1999, λίγους μήνες μετά την εκλογή του Μητροπολίτη μας στον Μητροπολιτικό Θρόνο της Μόρφου, που ήταν στις 13 Σεπτεμβρίου 1998. Έχει θέσει από τις πρώτες μέρες της εκλογής του, τους στόχους, τα σχέδια και γενικός όλα όσα έπρεπε να γίνουν για να μπορέσει να κάνει στην μητρόπολή του αυτά που έπρεπε και όπως την οραματιζόταν. Και πράγματι δεν ήταν και λίγα. Όλα όμως αυτά ήθελαν σωστό σχεδιασμό, χρόνο, χρήμα, σωστούς ανθρώπους να τα εκτελέσουν, σωστούς συνεργάτες και το κυριότερο, να εμφυσήσει σε κληρικούς και λαϊκούς το πνεύμα που έπρεπε, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν τον πλούτο που είχαν γύρο τους, την αγάπη προς τους Ναούς, τις εικόνες, την πνευματική ωφέλεια μέσα από τα μυστήρια της εκκλησίας αλλά και τον δρόμο για ένα ορθόδοξο πνευματικό αγώνα. Πάρα πολλά, που ήθελαν πίστη, αποφασιστικότητα, υπομονή, φώτιση, τρόπο και την  κατάλληλη στιγμή να τα μεταδώσεις. Το άλλο, να καταφέρεις τους πιστούς να σε εμπιστευθούν και ποιούς να εμπιστευθείς εσύ για να φέρεις εις πέρας όλα αυτά.

Ευτυχώς όμως υπήρχε η μαγιά, αλλά και ο πνευματικός πλούτος για να γίνει το ξεκίνημα. Εδώ μνημονεύουμε και τον μακαριστό μητροπολίτη Μόρφου κ. Χρύσανθο Σαρρηγιάννη, ο οποίος έχει αφήσει το δικό του στίγμα και έχει κτίσει τις δικές του βάσεις στην Αρχιερατική του πορεία, κάτι που βοήθησε αφάνταστα τον νυν μητροπολίτη μας για να επιτελέσει όλα αυτά.

Και ξαφνικά ο Μητροπολίτης μας, μας φανερώνει μια μεγάλη του επιθυμία. Να κτίσει κατασκήνωση για τα παιδιά της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Του υποδεικνύουμε ένα χώρο που είχε επιλέξει ο μακαριστός Μητροπολίτης Χρύσανθος για να κτίσει κατασκήνωση. Ο χώρος ωραίος, αλλά είχε αρκετά εμπόδια τα οποία δυσκόλευαν στο να κτιστεί άμεσα κατασκηνωτικός χώρος.  Ο Μητροπολίτης μας, γνωρίζοντας την ωφέλεια που έχουν τα παιδιά από την συμμετοχή τους στις κατασκηνώσεις έρχεται εδώ στην περιοχή της Μαραθάσας και με φώτιση και αφού είδε και μελέτησε τον χώρο, επιλέγει την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή για να είναι αφού διαμορφωθούν κατάλληλα κάποιοι χώροι, ο πρώτος τόπος για το ξεκίνημα των κατασκηνώσεών μας. Έτσι λοιπόν, καλοκαίρι του 1999, ο Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής, μας υποδέχεται στον χώρο του και είναι για μας ο πρώτος αρχηγός της κατασκήνωσης. Αυτός που μας καθοδηγεί, μας φωτίζει και μας προστατεύει.

Όλοι όμως άπειροι, χωρίς να γνωρίζουμε από κατασκηνώσεις. Ο Πανιερότατος τότε, επιλέγει να φέρει εδώ στην πρώτη κατασκήνωση, κάποιους νέους και νέες από την πόλη της Λάρνακας και Λευκωσίας που τους γνώριζε και είχαν κάποιες εμπειρίες από κατασκηνώσεις για βοηθήσουν και εμάς. Όλοι όσοι έζησαν αυτή την πρώτη κατασκήνωση έχουν πολλά να διηγούνται. Εκεί μιλούσαν ακόμη και οι πέτρες. Εμπειρίες αξέχαστες.

Ταυτόχρονα επιλέγεται ο χώρος αυτός εδώ και σε συνεννόηση με το τμήμα Αρχαιοτήτων, ξεκινά όλο αυτό το οικοδόμημα τους πρώτους μήνες του 2000 και είναι έτοιμο να δεχθεί τα παιδιά και τους νέους το καλοκαίρι.

Από εδώ πέρασαν πολλά παιδιά, νέοι και νέες. Από την Τετάρτη δημοτικού μέχρι και την έκτη, Γυμνάσιο, Λύκειο, αγόρια και κορίτσια. Σχεδόν όλα τα παιδιά έλκουν την καταγωγή τους από την Μητροπολίτική περιφέρεια Μόρφου. Φιλοξενούμε επίσης και παιδιά από την κατεχόμενη μας πόλη της Μόρφου που βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορες πόλης της ελεύθερης Κύπρου, σε συνεννόηση πάντοτε με τον Δήμο Μόρφου που έχει την ευθύνη της όλης οργάνωσης της περιόδου αυτής.

Υπάρχει σε κάθε περίοδο ο αρχηγός με τους ομαδάρχες του, ένας με δύο Ιερείς που έχουν την ευθύνη για το πνευματικό μέρος της κατασκηνωτικής περιόδου και εργαζόμενοι στην κουζίνα για την ετοιμασία των πρωινών, του μεσημεριανού, του πρόδειπνου και του δείπνου καθώς και ο τροφοδότης της κατασκήνωσης.

Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα θέμα το οποίο αναπτύσσεται με ομιλίες και συζητήσεις στην κατασκήνωση με τα παιδιά για πνευματικό τους όφελος και τρόπος ζωής. Γίνεται προσευχή πριν και μετά το φαγητό, λειτουργίες, απόδειπνα και εξομολογήσεις. Υπάρχουν ψυχαγωγικά προγράμματα, παιχνίδια, κατασκευές, περίπατοι ψυχαγωγικοί και εκπαιδευτικοί. Αναπτύσσονται φιλίες που πολλές από αυτές κρατούν χρόνια. Μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, να δημιουργούν  αλλά και στην καθαριότητα και την ατομική και την ομαδική. Μαθαίνουν στην υπακοή και την συνεργασία. Έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον επίσκοπό τους και τους Ιερείς και να ρωτήσουν για τόσα πολλά ερωτήματα που έχουν περιμένοντας απαντήσεις.

Φεύγοντας τα παιδιά από εδώ, έχουν σίγουρα κερδίσει πολλά. Κουβαλούν μαζί τους αρκετές γνώσεις, εμπειρίες και τρόπους ζωής. Βιώματα ιδιαίτερα πνευματικά που αγγίζουν τις καρδιές τους. Μαθαίνουν το νόημα της ζωής και του θανάτου. Μαθαίνουν την μετάνοια, την συγχωρητικότητα και την αγάπη. Αυτά θα τα βρουν μπροστά τους. Στόχος μας να γνωρίσουν τον Χριστό, να τον αγαπήσουν, να τον γευτούν και να μάθουν να συνομιλούν μαζί του. Να αγαπήσουν την Παναγία μας και τους αγίους μας. Να τους εμπιστευθούν.

Αυτή είναι η κατασκήνωσή μας. Εμείς πλέον με περισσότερες εμπειρίες, με τις αδυναμίες και τα λάθη μας και με τις ευλογίες του Τριαδικού μας Θεού, του Αγίου Ηρακλειδίου, του Οσίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και την καθοδήγηση του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη μας, είμαστε έτοιμοι για νέες εμπειρίες πνευματικές και για άλλα τόσα έτι, έχοντας πάντοτε ως στόχο να εκπαιδεύουμε νέα στελέχη, να γίνετε σταδιακή ανανέωση ανθρώπων, που θα αναλάβουν να συνεχίσουν  το θεάρεστο αυτό έργο.

Τελειώνοντας, θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστούσαμε τους ανθρώπους που τόσο αθόρυβα στηρίζουν με τις δωρεές και χορηγίες τους την κατασκήνωσή μας για να κρατάμε χαμηλά τα κόστα μας αλλά και αυτούς οι οποίοι είναι δίπλα μας, μας δίνουν χέρι βοηθείας όταν τους χρειαζόμαστε για να λειτουργούν όλα ομαλά στην ώρα τους για το καλό όλων μας. Εμείς βάζουμε το λίγο και ο Θεός το πολλή.

Να εύχεστε ο Θεός να ευλογεί τα έργα μας και όλα να γίνονται σύμφωνα με το Άγιο Θέλημά του.