του Ευρυβιάδη Χάμπα
Την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, έγιναν με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα τα Θυρανοίξια του πρώτου παρεκκλησίου της κοινότητας Αστρομερίτη, το οποίο τιμάται στην ιερή μνήμη του Αγίου Μοδέστου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων.
Τα Θυρανοίξια είναι μια ακολουθία που τελείται μπροστά στην κλειστή δυτική πύλη του ναού, προκειμένου αυτός να παραδοθεί στη λατρεία του Θεού.
Την όλη ακολουθία τέλεσε ο μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος ως εξής: πρώτα τελέσθηκε Μικρός Αγιασμός με εμβόλιμα από την ακολουθία των Εγκαινίων (απολυτίκια, αναγνώσματα κ.α.), ως επίσης και τα καθ’ αυτά Θυρανοίξια, τα οποία αποτελούνται από μία ευχή, πάλι από την ακολουθία των Εγκαινίων και το γνωστό «Ἄρατε πύλας», το οποίο εψάλει από τον αρχιερέα, τον λοιπό κλήρο και τους ψάλτες σε ήχο Πλάγιο Β’. Ανοίχτηκαν οι θύρες του ναού και ο μητροπολίτης εισήλθε ακολουθούμενος από τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό, ραντίζοντας με αγιασμό τον ναό. Ακολούθως χοροστάτησε της ακολουθίας του πανηγυρικού Εσπερινού για την εορτή του αγίου Μοδέστου.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης εξήρε τη σημασία του γεγονότος των Θυρανοιξίων του νέου παρεκκλησίου για τη ζωή της κοινότητας, επέμεινε ιδιαιτέρως στο βίο του αγίου Μοδέστου, κυρίως στην συναναστροφή του με τον Κύπριο άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, πατριάρχη Αλεξανδρείας, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατή σχέση των Κυπρίων προσκυνητών με την αγία Γη των Ιεροσολύμων καθώς και με το πρόσωπο του αγίου Μοδέστου. Μεταξύ άλλων είπε: «Η εορτή του αγίου Μοδέστου είναι μία από τις εορτές και πανηγύρεις που είχε η προτινή Κύπρος. Διότι, η Κύπρος, μέχρι να γνωρίσει τη σύγχρονη τεχνολογία και συγκεκριμένα το τρακτέρ, είχε για χιλιάδες χρόνια, μέχρι το 1970 τουλάχιστον, τα βόδια ως την πρώτη κινητήρια δύναμη του γεωργού και των ανθρώπων της αγροτιάς. Έτσι, οι πάπποι και προπάπποι μας, εόρταζαν προτίστως την εορτή του αγίου Μοδέστου και δευτερευόντως στα ύστερα χρόνια την εορτή του αποστόλου Ανδρέα. Εόρταζαν, αυτούς τους αγίους, επειδή τους έκαναν θαύματα. Και ο άγιος Μόδεστος είναι ο άγιος για τα οικόσιτα ζώα, ο άγιος που κατέφευγαν οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι άνθρωποι του μόχθου, οι οποίοι ήλπιζαν στον Θεό για το πότε θα βρέξει, πότε να οργώσουν, πότε να σπείρουν, πότε να θερίσουν…και πηγαίνοντας οι προτινοί Αστρομεθκιανοί, οι Ζωδιάτες, οι Καλοχωρίτες, οι Λευκάτες και όλοι οι κάτοικοι των πεδινών περιοχών στα Ιεροσόλυμα, προσκυνούσαν τον τάφο του αγίου Μοδέστου και τα λείψανά του στον ναό της Αναστάσεως. Έτσι, συναντούσαν εκεί τον άγιο και έφερναν μαζί και την τιμή του. Τα Ιεροσόλυμα στην ουσία είναι το σπίτι μας και η Κύπρος είναι η αγία αυλή των Ιεροσολύμων!»
Καταλήγοντας συνεχάρη τον πρεσβύτερο Νεκτάριο Νικολάου για την άγρυπνη παρακολούθηση του όλου έργου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας προς την κτήτορα του νέου παρεκκλησίου, σεβαστή κ. Παναγιώτα Παπαμωυσέως, η οποία με αφορμή τη κοίμηση του υιού της Μοδέστου, της κόρης της Λεώνης και του συζύγου της Ανδρέα, έκτισε το παρεκκλήσιο εις μνημόσυνον αιώνιον αυτών.
Στην ακολουθία συμμετείχαν ο κοινοτάρχης του κατεχόμενου Καλού Χωριού Λεύκας κ. Ανδρέας Πετρίδης, ο κοινοτάρχης του Αστρομερίτη κ. Αριστείδης Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι ο πολιτικός μηχανικός του έργου, ο αρχιτέκτονας του ναού κ. Διομήδης Μυριανθέας καθώς και ο εργολάβος του κ. Γιαννάκης Χρυσάνθου.
Να σημειωθεί ότι η κατεχόμενη κοινότητα Καλού Χωριού Λεύκας είχε τη μεγάλη τιμή να έχει προστάτη τον άγιο Μόδεστο, αφού η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη προς αυτόν. Η εικόνα του αγίου Μοδέστου αποτελεί δωρεά των προσφύγων του Καλού Χωριού Λεύκας και βρίσκεται προσωρινά στο νεόδμητο παρεκκλήσιο.
Την επομένη, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική θεία Λειτουργία και στο τέλος ο μητροπολίτης ανέγνωσε την ευχή του αγίου Μοδέστου για τη θεραπεία και την ευεξία των ζώων, καθώς και την αύξηση των καρπών της γης.
|