Αρχική
en el fr
Το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα στον π. Ζαχαρία Γεωργίου Εκτύπωση

Τoυ Αριστείδη Βικέτου

o p. zacharias Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου μετά τη συνεδρίαση της στις 5 Φεβρουαρίου 2013, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απένειμε το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα στον οικονόμο π. Ζαχαρία Γεωργίου «για τις πολύχρονες υπηρεσίες του στους εγκλωβισμένους Ορθόδοξους Χριστιανούς και  στην Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέου στην Καρπασία».
 
 
Η απονομή του Παρασήμου έγινε στο Συνοδικό σε συγκινητική ατμόσφαιρα, αλλά αυτή ήταν κλειστή για τα Μέσα Ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μάτια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου βούρκωσαν, ενώ μιλούσε για την προσφορά του εγκλωβισμένου ιερέα.
Από το 1974 ο π. Ζαχαρίας τελεί  καθημερινά τον όρθρο και τον Εσπερινό και τις Κυριακές την Θεία Λειτουργία. Χτυπά την καμπάνα και φροντίζει να μη λείψει το λάδι από τα καντήλια του Αποστόλου Ανδρέα και των άλλων εκκλησιών στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.
 
Ο παπά- Ζαχαρίας Γεωργίου, σε σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή, η οποία –τόνισε- ανήκει σε ολόκληρο τον πληγωμένο λαό, που φέρνει τα βήματα του στην άκρα της Κύπρου της Κύπρου για να πιεί νερό από την ίδια πηγή , που ξεδίψασε ο Απόστολος Ανδρέας και να αναπνεύσει τον αέρα και την ατμόσφαιρα της προσευχής του.
 
Ο πατήρ Ζαχαρίας εξέφρασε την ευχή το λάδι της καντήλας του Αποστόλου Ανδρέα από το οποίο παίρνουν συνάλειμμα Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Καθολικοί κι όλα τα έθνη , ποτέ να μην χρησιμοποιηθεί για να ανάψει φωτιές , αλλά να ειρηνεύσει τα πάθη στις καρδίες μας , «να μάθει ο άνθρωπος να μην υποψιάζεται , αλλά να συγχωρεί το αμάρτημα του αδελφού του».
 
Ο γράφων γνώρισε για πρώτη φορά τον παπά Ζαχαρία την Άνοιξη του 2003, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα και υπάρχει δυνατότητα μετάβασης στις κατεχόμενες περιοχές. Στις 30 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου , εορτή του Αποστόλου Ανδρέα , λειτούργησε στο Μοναστήρι ο τότε χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος και νυν Μητροπολίτης Πάφου. Πριν φύγω από το Μοναστήρι πρόσφερα σε ένδειξη τιμής στον παπά  Ζαχαρία ένα επιτραχήλιο του μακαριστού θείου μου , Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Χρυσόστομου.