Αρχική
en el fr
Πραγματοποιήθηκε η 33η αντικατατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου Εκτύπωση

33η Αντικατοχική πορεία Μόρφου Την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε  για 33η χρονιά η αντικατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου που διοργάνωσε στην κοινότητα Αστρομερίτη ο Δήμος Μόρφου, με τους Μορφίτες να διατρανώνουν τη θέληση και αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη τους.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτου, μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης και ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στην 33η Αντικατοχική πορεία των Μορφιτών Ακολούθως, οι Μορφίτες συγκεντρώθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη, όπου πραγματοποιήθηκε αντικατοχική εκδήλωση με ομιλίες και χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Βενιζέλο, του οποίου την ομιλία ανέγνωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας κ. Άλαν Μιλ, τον Βρετανό βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος κ. Ρότζερ Γκέιλ, την κυπριακής καταγωγής Ευρωβουλευτή του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας κ. Μαρίνα Γιαννακουδάκη, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη, τον επίτιμο δημότη Μόρφου και πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα και τον Δήμαρχο Μόρφου κ. Χαράλαμπο Πίττα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Σλοβενία και Μάλτα καθώς και οι τοπικές αρχές των τριάντα κατεχόμενων χωριών της περιοχής και όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές οργανώσεις της Μόρφου.

Την αντικατοχική εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη ακολούθησε αντικατοχική πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων της Μόρφου στο οδόφραγμα Αστρομερίτη και κατάθεση στεφάνων.Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του κατεχόμενου Δήμου επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας των Μορφιτών σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να το διαβιβάσει στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν .

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στον χαιρετισμό του αρχικά επεσήμανε με θλίψη την τάση κάποιων προσφύγων να πουλούν την περιουσία τους στην κατεχομένη γη και τόνισε την ευθύνη που έχει η Εκκλησία στην καλλιέργεια της μνήμης, της ιστορίας, της γλώσσας και κυρίως της πίστης: «Αισθάνομαι ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από πέρυσι σ’ όλα τα επίπεδα σ’ αυτό το νησί που κατοικούμε στα χρόνια που μας χάρισε ο Θεός. Υπάρχει μία κόπωση σε πολλούς πρόσφυγες και ο επίσκοπος οφείλει να μεταφέρει την αλήθεια των πραγμάτων. Παρατηρείται επίσης δυστυχώς μία διάθεση σε μερικούς από τους πρόσφυγες να πουλήσουν τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη γη. Το γεγονός αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη και να αναζητήσουμε τα αίτια που οδήγησαν τους πρόσφυγες σ’ αυτό το κατάντημα. Δεν θα πρέπει η αγωνιστικότητα να αφορά μόνον τους πρόσφυγες και να εξαντλείται μόνον σε πορείες και επετειακούς λόγους. Τα χρόνια περνούν, η μια γενιά διαδέχεται την άλλη και επομένως η Εκκλησία έχει χρέος να καλλιεργήσει τη μνήμη, την ιστορία, τη γλώσσα και εξαιρέτως την πίστη γιατί όποιος έχει πίστη έχει και εμπιστοσύνη σ’ Αυτόν που δεν βλέπει, δηλαδή, τον Θεό».

33η Αντικατοχική πορεία προς τη Μόρφου Στη συνέχεια ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη συνεχή τουρκοποίηση της κατεχόμενης γης, παραθέτοντας το παράδειγμα της ανέγερσης μιναρέ στο χωριό Αργάκι Μόρφου: «Αποτελεί τραγική αλήθεια το γεγονός ότι τουρκοποιείται η κατεχόμενη γη μας. Στο Αργάκι Μόρφου που πότε δεν υπήρχε μιναρές, τώρα υπάρχει. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουν όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα, διαφορετικά το μέλλον μας δεν προβλέπεται ευοίωνο. Όμως πιστεύουμε στην επιστροφή γιατί πιστεύουμε στο θαύμα, κάτι που ξεπερνά τις δικές μας δυνάμεις».

Ο Πανιερώτατος έκλεισε τον λόγο του απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντάς του τη στήριξη της Εκκλησίας στο έργο του, και ευχόμενος στο λαό καλή επιστροφή: «Κύριε πρόεδρε, σ’ αυτή την προσπάθεια απελευθέρωσης που πρέπει να γίνει σύντομα, εμείς ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί με σοφία και με γνώμονα το συμφέρον των νομίμων κατοίκων αυτού του τόπου. Καλή επιστροφή στον τόπο μας».