Αρχική
en el fr
Πανήγυρις των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Ακάκι Εκτύπωση

Του Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου

Ο Απόστολος Παύλος ,15ος αιώνας

Με πανηγυρική λαμπρότητα εορτάστηκε, το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013, η απόδοση της Πεντηκοστής και η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο ομώνυμο πανυγηρίζον παρεκκλήσι στην κοινότητα Ακακίου. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, πλαισιωμένος από πλήθος πιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι οικοδομήθηκε το 1974, κι  είναι εμφανές ότι υπήρχε αρχαιότεροςς ναός, καθώς συνάγεται από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, που συναντάει κανείς στο προαύλιό του.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στο κήρυγμά του, ανάμεσα σ’ άλλα, ανέφερε τα εξής: «Ένα κοινό στοιχείο που συναντάμε στους δυο Αποστόλους Πέτρο και Παύλο στο χαρακτήρα τους είναι ο Θείος έρωτας. Η ορμή προς τον Χριστό.

Το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου

Αυτή η ορμή του Παύλου, προτού να γίνει Χριστιανός, ήταν η ορμή προς την πίστη των Ιουδαίων, γι’ αυτό και έφτασε στο σημείο από αυτή την ορμή που είχε προς την Αλήθεια να γίνει και διώχτης των Χριστιανών. Όμως, όταν τον επισκέφτηκε το Άγιο Πνεύμα αυτή την ορμή την μεταμόρφωσε σε Αποστολική. Έτσι, ο Παύλος έγινε ο απόστολος των εθνών. Ο Πέτρος ήταν ορμητικός αλλά είχε μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία. Από τη μια είναι έτοιμος να αποθάνει για τον Χριστό και από την άλλη Τον αρνείται.

Αυτοί οι Απόστολοι, που είχαν φοβίες και προσωπικές ατέλειες, όταν ανοίχθηκαν στον Χριστό τούς επισκέφθηκε το Άγιο Πνεύμα. Αυτή η διάθεση που είχαν τη μεταμόρφωσε ο Χριστός σε διάθεση Αποστολική. Έτσι και εμείς να μη δειλιάζουμε από όποια ελαττώματα κληρονομήσαμε ή αναπτύξαμε στην πορεία.

Κατάλοιπα παλαιότερης εκκλησίας

Όλα μπορούν να μεταμορφωθούν μέσα από την Εκκλησία, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο ήσυχος εκ φύσεως θα γίνει ησυχαστής και θα ευδοκιμήσει στη νοερά προσευχή. Ο δυναμικός θα γίνει αποστολικός άνθρωπος, να διδάξει δηλαδή την Εκκλησία του Χριστού στους ανθρώπους της εποχής μας. Ο άνθρωπος ο πράος θα γίνει καλός ιερωμένος, καλός πατέρας των παιδιών του.

 

Όλοι οι χαρακτήρες αγιάζουν. Όλοι μεταμορφώνονται, αλλά με μια προϋπόθεση να προσφέρουμε τον εαυτό μας στο Άγιο Πνεύμα και να Του μιλούμε με λόγια απλά και ερωτικά».