Αρχική
en el fr
Η τιμή του Αγίου Θεοφάνη Επισκόπου Σολίας, στην Κοράκου Εκτύπωση

Άγιος Θεοφάνης επίσκοπος Σολίας Τον Οκτώβριο του 2004, η εικοσαμελής Ερανική και Κτητορική Επιτροπή της κοινότητας Κοράκου, αποφάσισε ομόφωνα όπως ο νέος ναός της Κοινότητας, αφιερωθεί στον Άγιο Θεοφάνη Επίσκοπο Σολίας, τον Κύπριο. 

Την απόφαση αυτή  ενίσχυσε κι ευλόγησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, ο οποίος δώρισε πιστό αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Θεοφάνη,1679,  έργο του ιερομονάχου Λεοντίου από τη Λεμεσό, που βρέθηκε στο χωριό Τρεις Ελιές και, σήμερα φιλοξενείται  στο ναό της Παναγίας Ελεούσας Κοράκου. 
 
Ήδη, η Επιτροπή αγόρασε τεμάχιο γης, στο οποίο θα ανεγερθεί ο ναός κι ανέθεσε στον ναοδόμο κ. Διομήδη Μυριανθέα, να ετοιμάσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια.  
Ο Άγιος Θεοφάνης επίσκοπος Σολέας έζησε στα χρόνια της Ενετοκρατίας, κατά το δεύτερο ήμισυ του 15ου αιώνα. Αρχικά κάρηκε μοναχός στην παλαίφατη βυζαντινή μονή του Αγίου Γεωργίου των Μαγγάνων στη Λευκωσία, κι ένεκα της αγιότητας του  εξελέγη, παρά τη θέλησή του, επίσκοπος Σολέας. 
 
Μετά από ένα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ αυτού και του Οικονόμου της Επισκοπής, αποφάσισε να παραιτηθεί του θρόνου. Συγκεκριμένα μια μέρα ο επίσκοπος Θεοφάνης κάλεσε τον Οικονόμο και τον ήλεγξε για κάποιο σφάλμα του, αλλά αυτός, άνθρωπος αυθάδης και θρασύς, χειροδίκησε κατά του επισκόπου του. Ο ταπεινός και πράος Θεοφάνης βλέποντας το λίγο σεβασμό προς το πρόσωπό του και κρίνοντας τον εαυτό του ανάξιο για το υψηλό επισκοπικό υπούργημα, επέστρεψε στο μοναστήρι των Μαγγάνων και, στη συνέχεια αποσύρθηκε σύμφωνα με την παράδοση στη Μονή της Παναγίας της Αγρίας, κοντά στο Μηλικούρι. Ύστερα, πήγε στην αρχαία Μονή του Αγίου Ιωάννη στον Μέσα Ποταμό, παρά το Μονιάτη όπου έζησε σε σπήλαιο, περί τα 70 μέτρα προς τα βόρεια της Μονής, στην τοποθεσία που μέχρι σήμερα ονομάζεται «Μονή του Γουμένου». Αφού λοιπόν έφθασε σε μέτρα τελειότητος, κοιμήθηκε ειρηνικά το 1550. 
 
Μετά από εισήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου συνετάχθη ακολουθία προς τιμήν του Αγίου από τον Υμνογράφο κ. Χαράλαμπο Μπούσια, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα Κύπρια Μηναία.  
 
Η Εκκλησία τιμά τη Μνήμη του Αγίου στις 17 Μαΐου