Αρχική
en el fr
Επίσκεψη του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου στη Ρωσία Εκτύπωση

alt

του Γ. Κ.

Στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ κινηματογράφου «Αστραπηφόρος Άγγελος», που διοργανώνεται από το ομώνυμο ίδρυμα, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος κλήθηκε να επισκεφθεί τη Ρωσία για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ και να απευθύνει εισήγηση σε ειδικό εργαστήριο με θέμα «Η αναπαράσταση της αγιότητας στον κινηματογράφο».

 Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 και 9 Νοεμβρίου 2012. Τον Πανιερώτατο συνόδευσε τριμελής συνοδεία αποτελούμενη από έναν κληρικό και δύο λαϊκούς.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, άρχισαν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, ημερομηνία κατά την οποία εορτάζεται η επέτειος της απελευθέρωσης της Μόσχας, με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο. Στη Λειτουργία συμμετείχε πλήθος Αρχιερέων, ενώ ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος συμπροσευχήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο.
 
Η εισήγηση του Πανιερωτάτου πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2012 και στο εργαστήριο συμμετείχαν σκηνοθέτες και άλλοι άνθρωποι του κινηματογράφου. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα —και αρκετά μακρά— συζήτηση για το θέμα, κατά την οποία εκφράστηκαν γενικότερες απόψεις γύρω από την πορεία του σύγχρονου κινηματογράφου αλλά και γύρω από τη στάση της Εκκλησίας απέναντι σ’ αυτή τη μορφή τέχνης που καθορίζει τη σύγχρονη εποχή. Το κείμενο της εισήγησης του Πανιερωτάτου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

alt

 
Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι μεταξύ των Ρώσων καλλιτεχνών αναπτύσσεται ένας πολύ προχωρημένος προβληματισμός όσον αφορά το πώς χειρίζεται ο κινηματογράφος το γεγονός της αγιότητας, αλλά και το ότι σ’ αυτό τον προβληματισμό εμπλέκονται οι πιο δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Διαφάνηκε ακόμα ότι η Ρωσική Εκκλησία όχι μόνο δεν είναι απούσα από αυτό τον μεγάλο διάλογο, αλλά παρακολουθεί την πορεία του, συμμετέχει δημιουργικά σ’ αυτόν και δίνει εναύσματα για να προχωρεί σε βαθύτερη έρευνα.
 
Στο κινηματογραφικό φεστιβάλ «Αστραπηφόρος Άγγελος», που διήρκεσε από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου 2012, συμμετείχαν με ταινίες τους αρκετοί Ρώσοι σκηνοθέτες αλλά και σκηνοθέτες από άλλες χώρες. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ δόθηκαν βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, ανδρικού και γυναικείου ρόλου, για την απονομή των οποίων λειτούργησαν επιτροπές αξιολόγησης με διεθνή σύνθεση. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε πανηγυρική τελετή λήξης στις 8 Νοεμβρίου 2012 κατά την οποία απηύθυνε, μεταξύ άλλων χαιρετισμό και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Την πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ παρακολούθησε και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, καθώς και η κυρία Σβετλάνα Μεντβέντεβα, σύζυγος του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
 
Πέρα από τις κινηματογραφικές προβολές, στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώθηκαν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις όπως μεγάλη έκθεση παρά το Κρεμλίνο με θέμα τη συμβολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ρωσίας, τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε ο Μακαριότατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, κ.λπ.
 
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου επισκέφθηκε τη Μονή Ντόνσκοϊ στη Μόσχα, όπου λειτουργεί μεταπτυχιακό θεολογικό σεμινάριο για αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Πανιερώτατος έκανε προγραμματισμένη ομιλία σε συγκέντρωση των φοιτητών του σεμιναρίου και απάντησε σε πολυάριθμες ερωτήσεις τους γύρω από πνευματικά θέματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές του εν λόγω σεμιναρίου δεν είναι απαραίτητα απόφοιτοι θεολογικών σχολών, αλλά κάτοχοι πτυχίων διαφόρων επιστημονικών κλάδων, οι οποίοι όμως επιθυμούν να εμβαθύνουν σε θεολογικά θέματα και να συνδράμουν τη Ρωσική Εκκλησία στη μεγάλη αναγεννητική προσπάθειά της.
 
Πέρα από τη Μονή Ντόσνσκοϊ, στο πλαίσιο του προγράμματος της επίσκεψης περιλαμβάνονταν επίσης και προσκυνηματικές επισκέψεις σε Ιερές Μονές και προσκυνήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας αλλά και στην Ιερά Μονή του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στο Ντιβέγιεβο, όπου και το τίμιο λείψανο του μεγάλου αγίου της Ρωσίας. Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και τις προσκυνηματικές επισκέψεις μετείχε και αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, με επικεφαλής τους Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο.
 
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στο Μουείο του Κρεμλίνου, καθώς και επισκέψεις στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στη Μόσχα, στη Μονή Παναγίας της Προστασίας στη Μόσχα, όπου βρίσκεται το άγιο λείψανο της σύγχρονης Αγίας της Ρωσικής Εκκλησίας Ματρώνας, στη Μονή Σρέτενσκι, στη Μονή Ντανίλοφσκι και στη Μεγάλη Λαύρα της Αγίας Τριάδος του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ.
 
Στη Μονή Παναγίας της Προστασίας στη Μόσχα εντύπωση προκαλούν οι ατέλειωτες ουρές ευλαβών προσκυνητών που αναμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, ακόμα και με το πιο άγριο μοσχοβίτικο κρύο, για να προσκυνήσουν το αγιασμένο λείψανο της Αγίας Ματρώνας.
 
 
Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, συρρέουν εδώ σχηματίζοντας ένα ασταμάτητο ανθρώπινο ποτάμι για να αποδώσουν τιμή στην Αγία και να ζητήσουν τη βοήθειά της για τις δύσκολες περιστάσεις της ζωής τους, να ζητήσουν ενίσχυση για την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή. Η θαυματουργική χάρη της Αγίας αναβλύζει επί πάντας τους τιμώντας την αγία μνήμη της, και αναρίθμητα θαύματα συντελούνται εδώ προς δόξαν Θεού και ανακούφιση των πονεμένων ανθρώπων. Ως ελάχιστο αντάλλαγμα για τις πολλές δωρεές της Αγίας Ματρώνας, οι προσκυνητές της φέρνουν, μαζί με την ευλάβειά τους κι από ένα λουλούδι, αφού η Αγία αγαπούσε πολύ τα λουλούδια στην εγκόσμια ζωή της, παρόλο που δεν μπόρεσε ποτέ να τα δει αφού εστερείτο της φυσικής της όρασης.
 
 
Στη Μεγάλη Λαύρα της Αγίας Τριάδος του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ η κυπριακή αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στα Μουσεία ιερών εικόνων και άλλων κειμηλίων της Μονής, όπου φυλάσσονται ανεκτίμητοι θησαυροί της ορθόδοξης ρωσικής κληρονομιάς, ενώ ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου τέλεσε παράκληση προς τον ιδρυτή της Μονής Άγιο Σέργιο, ενώπιον του αγίου λειψάνου του.
 
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πανιερώτατος μίλησε σε συγκέντρωση όλων των σπουδαστών της Θεολογικής Σχολής η οποία λειτουργεί στη Μονή και απάντησε σε ερωτήσεις τους. Επίσης είχε μακρές συνομιλίες με τη Διεύθυνση της Σχολής και ειδικά τον επικεφαλής της Επίσκοπο Ευγένιο, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της σχολής και την Ρωσική Εκκλησία γενικότερα.
 
 
Κατά τη μακρά πορεία με λεωφορείο προς το Μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, διάρκειας δώδεκα δεκαπέντε περίπου ωρών, έγιναν δύο σταθμοί στις πόλεις Βλαντιμίρ και Μούρομ, με επισκέψεις σε σημαντικές Μονές και προσκυνήματα της περιοχής. Στο Βλαντιμίρ η κυπριακή αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στον καθεδρικό ναό της πόλης, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου και προσκύνησε τα λείψανα των αγίων Αλεξάνδρου, Γκλεμπ, Γεωργίου και Πατριάρχου Ερμογένους. Στον εν λόγω ναό σώζονται τοιχογραφίες από το χέρι του Αντρέι Ρουμπλιόφ, ο οποίος ζωγράφισε τον ναό στα 1408.
 
 
Στην πόλη Μούρομ, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε δύο σημαντικά μοναστικά κέντρα, τη Μονή του Σωτήρος Χριστού και τη γυναικεία Μονή της Αγίας Τριάδος.
 
 
Στη Μονή της Αγίας Τριάδος φυλάσσονται τα λείψανα άλλων δύο μεγάλων αγίων της Ρωσικής Εκκλησίας, των αγίων Πέτρου και της συζύγου αυτού Φεβρωνίας. Κατά την επίσκεψη στη Μονή της Αγίας Τριάδος τελέστηκε η ακολουθία των Χαιρετισμών των Αγίων Πέτρου και Φεβρωνίας ενώπιον των ιερών λειψάνων τους.
 
 
Η κατάληξη του μακρού ταξιδιού προς Ανατολάς, μέσα από ατέλειωτους χιονισμένους κάμπους, ήταν η ιστορική Μονή του Ντιβέγιεβο όπου και το ιερό λείψανο του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ. Κατά την τριήμερη παραμονή της στον Άγιο Σεραφείμ, η κυπριακή αντιπροσωπεία απέλαβε μιας πραγματικά αβραμιαίας φιλοξενίας από την Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Σεργία και αξιώθηκε να ζήσει από κοντά τη μεγάλη αναγέννηση που επιτελεί η χάρη του Αγίου Σεραφείμ στην αγία Μονή του και τον τόπο.
 
 
Η Μονή που είχε ερειπωθεί και διαλυθεί από τους κομμουνιστές κατά τη σοβιετική περίοδο, βρίσκεται τώρα σε μια ανοδική πορεία ανοικοδόμησης αλλά και πνευματικής στερέωσης με αριθμό μοναζουσών που υπερβαίνει τις πεντακόσιες. Στους διάφορους ναούς που περιλαμβάνονται στην Μονή τελείται καθημερινά η Θεία Λειτουργία, ενώ ακοίμητη παραμένει η ανάγνωση του ψαλτηρίου, η προσευχή και η μνημόνευση ονομάτων. Η πνευματική ακτινοβολία της Μονής είναι τέτοια που οι δρόμοι που οδηγούν στον Άγιο Σεραφείμ γίνονται όλο και πιο πολυσύχναστοι, έτσι που η Μονή του Ντιβέγιεβο να εξελίσσεται σε ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα όλης της Ρωσίας αλλά και του Ορθόδοξου κόσμου.
 
 
Υπακούοντας στις εντολές του ιδρυτού της Μονής Αγίου Σεραφείμ, η αδελφότητα έσκαψε γύρω από τον χώρο που καταλαμβάνει η Μονή μια τάφρο βάθους 2,13μ., όπως ακριβώς είχε παραγγείλει ο Άγιος, στοιβάζοντας τα χώματα από την εκσκαφή στην εξωτερική πλευρά, έτσι που να δημιουργείται ένα φυσικό ανάχωμα. Επί του αναχώματος αυτού, όπως ζήτησε ο Άγιος, πορεύονται καθημερινά τα μέλη της αδελφότητας, λέγοντας το «Θεοτόκε Παρθένε χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά σου…» και το «Πάτερ ημών». Κάνοντας καθημερινά αυτή την πορεία προσευχής, είπε ο Άγιος, δημιουργείται ένα αόρατο προστατευτικό τείχος προσευχής που θα φυλάξει τη Μονή από κάθε επιβουλή στους δύσκολους καιρούς του αντιχρίστου, για να μπορούν οι άνθρωποι να βρίσκουν στήριγμα στην αγιότητα του χώρου της Μονής.
 
Η κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Νεόφυτο, καθώς και η ελλαδική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, είχαν τη τιμή και την ευλογία να μετέχουν κατά τις μέρες της παραμονής τους, στη σιωπηλή και κατανυκτική αυτή λιτανεία, μαζί με την Καθηγουμένη και την αδελφότητα της Μονής.
 
 
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο γενικός υπεύθυνος για τη διοργάνωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ και των παρεμφερών εκδηλώσεων είναι ο Πρόεδρος Τμήματος Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Γιασένκο, ο οποίος είναι και ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης που υλοποιεί το  Πρόγραμμα «Πνευματική και Ηθική Κουλτούρα της Νέας Γενιάς της Ρωσίας». Στο πλαίσιο το αρμοδιοτήτων του, ο πατήρ Κυπριανός επιτελεί πολύμορφο και σημαντικό έργο προς όφελος της Ρωσικής Εκκλησίας, ένα μικρό τμήμα του οποίου η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά. Μεταξύ άλλων, το μεταπτυχιακό θεολογικό σεμινάριο που λειτουργεί στη Μονή Ντόνσκοϊ της Μόσχας, είναι επίσης έργο του πατρός Κυπριανού. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, καθώς και όλα τα μέλη της συνοδείας του, νοιώθουν ότι οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα Κυπριανό για τις προσπάθειες που αφείδωλα κατέβαλε ώστε η επίσκεψη αυτή να μετατραπεί σε μια βαθιά πνευματική εμπειρία.
 
Μέσα από όλες τις συναντήσεις που είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ρωσία, καθώς και μέσα από όλες τις Μονές και τα προσκυνήματα που επισκέφθηκε, είχε τη μεγάλη ευλογία να γευτεί τους καρπούς μιας ανοιχτόκαρδης φιλοξενίας και αδελφικής αγάπης, να προσκυνήσει τα χαριτόβρυτα λείψανα πολλών αγίων και μαρτύρων της Ρωσικής Εκκλησίας, να μετάσχει σε κατανυκτικές ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες, να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη μεγάλη ευλάβεια του Ορθόδοξου λαού της Ρωσίας και γενικά να παραστεί στο εν εσχάταις ημέραις συντελούμενο θαύμα της αναγέννησης της Ρωσικής Εκκλησίας μέσα από τη στάχτη τόσων διωγμών και ιστορικών δοκιμασιών.

Δείτε:

1. Ευχή στο σκήνωμα της Αγίας Ματρώνας της Αόμματης

2. Αγία Ματρώνα - Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης

3. Παράκληση στον Άγιο Σέργιο Ραντονέζ