Αρχική
en el fr
Θεμελίωση Εξωκκλησίου Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Εκτύπωση

alt

του Ευρυβιάδη Χάμπα

Το Σάββατο 26 Μαΐου 2012, τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού και Θεμελίωσης του νέου εξωκκλησίου των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στα Καλλιάνα, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου, χορηγούντων των κατοίκων, αποδήμων και φίλων της κοινότητας Καλλιανών.

Το υπό ανέγερση ιερό εξωκκλήσιο βρίσκεται σε δασική περιοχή των Καλλιανών, συγκεκριμένα «στο μονοπάτι της Κουφής», δίπλα στα ερείπια του πρώτου ναού της Αγίας Μαύρας.  Το μονοπάτι αυτό ένωνε την κοιλάδα της Σολέας μ’ αυτή της Μαραθάσας. Κατά την παράδοση το περπάτησαν οι απόστολοι Παύλος, Βαρνάβας και Μάρκος, συνοδευόμενοι από τον άγιο Ηρακλείδιο, τον οποίο βρήκαν στα μέρη Σινά Όρους – Γαλάτας και ζήτησαν να τους καθοδηγήσει. Την ίδια διαδρομή ακολούθησε τον 10ο αιώνα και ο όσιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής για να πάει να ζήσει ασκητικά στα μέρη του Καλοπαναγιώτη.

Αρχικά, τελέσθηκε ο Μικρός Αγιασμός κι ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, γύρω από το χώρο του υπό ανέγερση ναού, κατά την οποία ο Μητροπολίτης ράντιζε σταυροειδώς τα θεμέλια.

Μετά την τρίτη λιτάνευση η πομπή κατέληξε στο σημείο που θα κτισθεί αργότερα η αγία Τράπεζα, όπου διαβάστηκαν οι σχετικές ευχές και η Κτιτορική Πράξη. Ακολούθως, ο Μητροπολίτης  τοποθέτησε σε σχήμα Σταυρού τις τέσσερις πέτρες με χαραγμένα τα αρχιγράμματα: ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ (Ιησούς Χριστός νικά), ψάλλοντας «Επί την ασάλευτον, Χριστέ, πέτρα των εντολών Σου, την Εκκλησία Σου στερέωσον». Στο μέσο των λίθων τοποθέτησε γυάλινη φιάλη με νομίσματα, εφημερίδες, την Κτιτορική Πράξη σε ένδειξη της εποχής θεμελίωσης του εξωκκλησίου και  τέλος αναμμένο κανδήλι.

Σε ομιλία του ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι «αγιάζουμε τις πέτρες και τα θεμέλια ενός ναού για να είναι εδρασμένα επί την ασάλευτον πίστιν του Χριστού» και «ένας ναός κτίζεται για να μας προσφέρει αγιαστική ενέργεια», σημειώνοντας έτσι τη σημασία που έχει η ανοικοδόμηση ενός ναού.  

Εξέφρασε δε τη χαρά του που στις αρχές τους 21ου αιώνα, με τη θεμελίωση του εξωκκλησίου, σε αυτήν την περιοχή ανακαινίζεται η ιστορία και συνεχίζονται τα βήματα των αγίων Αποστόλων Παύλου, Βαρνάβα και Μάρκου, του Αγίου Ηρακλειδίου και του Οσίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, Τέλος, ευχαρίστησε τον ιερέα της κοινότητας Οικονόμο Παναγιώτη Ματθαίου και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται για την ανοικοδόμηση του ναού.

Το εξωκκλήσιο των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας θα οικοδομηθεί με φυσικά υλικά, πέτρα και ξύλο, κατά το πρότυπο των ναών της ορεινής Κύπρου.