Αρχική
en el fr
Α' Χαιρετισμοί στην Παναγία του Άρακα Εκτύπωση

alt του Ευρυβιάδη Χάμπα

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012, χοροστάτησε της ακολουθίας των Χαιρετισμών στην Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά και προχείρισε σε Πνευματικό τον πατέρα Χριστόδουλο Ερημάκη.

Στο λόγο του, ο Πανιερώτατος, απευθυνόμενος προς τον πατέρα Χριστόδουλο μεταξύ άλλων είπε και τα ακόλουθα:

alt

«Ο πνευματικός πατέρας είναι ο άνθρωπος, ο οποίος κατορθώνει ν’ ανιχνεύσει το Άγιο Πνεύμα πόσο ενεργεί μέσα στην καρδία αυτού που εξομολογείται.  Αλλά πως θα δούμε - εμείς οι ιερείς, εμείς οι αρχιερείς - μέσα στην καρδία του άλλου, αν πρώτα δεν βλέπουμε μέσα στη δική μας καρδία. Είναι πολύ σημαντικό, αγαπητέ μου πάτερ, να ψάχνεις πως ενεργεί η καρδία σου, γιατί ο καλός πνευματικός είναι αυτός ο οποίος αναζητά  μέσα του την αμαρτία και όχι να την αναζητά στους ανθρώπους και να τους κατακρίνει. Να ψάχνεις πως ενεργεί το Άγιο Πνεύμα μέσα σου και να  διερωτάσαι: Αισθάνομαι τη χάρη του Θεού;  Αισθάνομαι τη χαρά του Αγίου Πνεύματος;  Με αυτό τον τρόπο πρέπει να εργάζεται ο πνευματικός και αν είναι να γίνεις τέτοιος πνευματικός χαλάλι.

Η περιοχή σας προσφέρεται για πολλή προσευχή. Έχει πολλή χάρη και πολλή ομορφιά. Όταν, λοιπόν, ο παπάς αυτά τα συνδυάσει  με εσωτερική καθημερινή προσευχή μετανοίας, βρίσκει μέσα του πολλή γλύκα, που καμία γλύκα του κόσμου δεν  μπορεί να  την αντικαταστήσει.  Αυτή την ομορφιά και τη χάρη θα τη μεταδίδει άθελα του, με το βλέμμα του, με το περπάτημά του, με τη Λειτουργία του...

Η περιοχή της Βόρειας Πιτσιλιάς, αλλά και όλης της υπαίθρου μας, αυτή τη στιγμή είναι σ’ ένα μεταίχμιο, γιατί  διερχόμαστε μια  εποχή που οι άνθρωποι κουράζονται από τις πόλεις, απογοητεύονται, απελπίζονται και ψάχνουν να βρουν τόπο αναπαύσεως.  Ερχόμενοι για προσκύνημα εδώ οι κουρασμένοι άνθρωποι των πόλεων θέλουν και ένα άνθρωπο να τους πει ένα λόγο Θεού, γύρω από το νόημα της ζωής και του θανάτου.

alt Να θυμάσαι αυτό που μου έλεγε ο γέρο Ιάκωβος: «ο καλός πνευματικός, δεν είναι ούτε ο αυστηρός ούτε ο επιεικής, είναι ο διακριτικός». Δηλαδή,διακρίνει πότε, πως, και πόσο πρέπει να οικονομήσει τον πιστό. Δεν βάζει κανόνες και επιτίμια, παρά μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις και τα ονόματα αυτών που εξομολογούνται φροντίζει να τα μνημονεύει και να προσεύχεται γι’ αυτούς. Αυτός είναι ο πνευματικός πατέρας!

Εύχομαι, λοιπόν, να γίνεις ένας καλός πνευματικός όχι κατ’ όνομα αλλά κατ’ ουσία. Ο Θεός να σου δίνει αυτή τη διάθεση, αυτό τον φωτισμό και αυτή τη γλύκα στην καρδία σου, για να τη μεταδίδεις και στους άλλους».