Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου + Φωτογραφική συλλογή απο την εορτή του Αγίου Μάμαντος
Μέσα σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης και πανηγυρικής μεγαλοπρέπειας εορτάστηκε, Χάριτι Θεού, η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Μάμαντος του Μυροβλήτου, 1-2 Σεπτεμβρίου 2014, με τις ακολουθίες του Εσπερινού, της θείας Λειτουργίας και του Παρακλητικού Κανόνα προς τον Άγιο, στον ομώνυμο καθεδρικό ναό στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου.
Χιλιάδες στίφη πιστών από όλη την Κύπρο, ιδιαίτερα Μορφίτες και Ακανθιώτες, προσήλθαν ευλαβικά για να συμμετάσχουν στην εορτή του Αγίου Μάμαντος και να προσευχηθούν, έχοντας την ευλογία να προσκυνήσουν δυο θαυματουργικές εικόνες, του εορτάζοντα Αγίου και του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, και να λάβουν άγιο έλαιο από τη σαρκοφάγο του Αγίου. Παρόντες ήταν και οι Δήμαρχοι, Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας και Ακανθούς Σάββας Σαββίδης.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, συγχοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου. Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου Αγίου της Μόρφου, καθώς και της θαυματουργής εικόνας του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, η οποία φυλάσσεται προσωρινά στο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. Επίσης κατά τη διάρκεια του εσπερινού, ο Μητροπολίτης Μόρφου προχείρισε σε πνευματικό τον Αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεὠς μας πατέρα Ιάκωβο Καλογήρου.
Στη θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και συλλειτούργησαν ο ποιμενάρχης μας και ο επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, καθώς και κληρικοί της Μητροπόλεώς μας.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κηρύττοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στο φως της Αναστάσεως στη ζωή μας, στη σημασία της εικόνας στην Ορθόδοξη λατρεία και στον Άγιο Μάμα ως πρότυπο στον βίο των πιστών: «Στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης γίνεται λόγος για τη δημιουργία του κόσμου∙ ότι δηλαδή ο Θεός έπλασε κατ’ αρχάς το φως και είπε ο Θεός “γεννηθήτω φως και εγένετο φως και εγένετο εσπέρας και εγένετο πρωί”.
Οι Άγιοι της Εκκλησίας αρχίζουν την ημέρα όχι από το πρωί αλλά από την εσπέρα της προηγούμενης ημέρας και διέρχεται η νύχτα, η οποία μας ετοιμάζει στην υποδοχή του ιδίου του Χριστού και μας διδάσκει τα παρόντα πράγματα και μας ξεκουράζει για να ξυπνήσουμε την επόμενη ημέρα δοξολογώντας των Θεό με τη θεία λειτουργία. Η Εκκλησία μάς περιθάλπει και γαλουχεί με το φως της Αναστάσεως και με την ελπίδα της ερχόμενης βασιλείας του Θεού».
«Η Εκκλησία πορεύεται μέσα στους αιώνες χωρίς να υπολογίζει τα ανθρώπινα δεδομένα αλλά έχει ως ελπίδα της τον Δεσπότη Χριστό τον Χρυσοσώτηρα, τον Σωτήρα του Κόσμου, Αυτόν ο οποίος για μας έγινε άνθρωπος. Μεγάλη εντύπωση προξένησε το γεγονός οι άνθρωποι που παρευρέθηκαν στο ναό φωτογράφιζαν την εικόνα αυτή, άνθρωποι απλοί του λαού που μπορεί να μην έχουν γνώση της ιστορικής, αρχαιολογικής και ζωγραφικής αξίας της εικόνας αυτής, όμως γνωρίζουν ότι Αυτός ο εικονιζόμενος είναι ο Σωτήρας του Κόσμου. Η Αγία μας Εκκλησία μάς παραδίδει τις άγιες εικόνες για να τις προσκυνούμε, να τις ασπαζόμαστε, να αντικρίζουμε τον Χριστό μας.
Εάν δεν Τον βλέπουμε πώς θα Τον αγαπήσουμε, πώς θα Τον ξέρουμε; Πώς δυνάμεθα να αγαπήσουμε ένα πρόσωπο το οποίο δεν είδαμε ποτέ, το οποίο δεν μπορούμε να ψηλαφίσουμε; Είναι γι αυτό που ο λόγος σαρξ εγένετο. Αυτός ο Χρυσοσώτηρας γεννά τέκνα της Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι μητέρα πολλών τέκνων του φωτός και όχι του σκότους. Η αγία γραφή δεν λέει ότι ο Θεός εποίησε σκότος. Το σκότος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνον η απουσία του φωτός. Ο Θεός ήρθε για να σώσει τον κόσμο».
«Ο Άγιος Μάμας μάς δίδαξε πώς να αντιμετωπίζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μας βλάψουν, να μας δυσκολέψουν. Όταν αυτόν πήγαν να τον συλλάβουν γιατί ήταν Χριστιανός, ο ίδιος τους υποδέχτηκε φιλοξενώντας τους και τρέφοντάς τους με τα φτωχικά του εδέσματα τα οποία παρήγαγε από τα ζώα του Θεού που διέθετε και να μας δείξει πάνω από όλα ότι μόνον η αγάπη νικά τον “κόσμο” και μόνον η αγάπη μπορεί να μας χαρακτηρίζει ως τέκνα φωτός, ως τέκνα θεού. Επομένως είναι υποχρέωσή μας ως Χριστιανοί να βαδίσουμε τον ίδιο δρόμο, το δρόμο της αγάπης».
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στον λόγο του ευχαρίστησε κατ’ αρχάς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο που δέχτηκαν την πρόσκλησή του να παρευρεθούν και να συλλειτουργήσουν στην κατεχόμενη πάλαι ποτέ μονή του Αγίου Μάμαντος του Μυροβλήτου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Άγιο Μάμαντα ως μυροβλίζοντα προστάτη άγιο των ακριτών που έμελλε στους δίσεκτους χρόνους, στα τέλη του 20ου αιώνα να ξαναγίνει ο ακρίτας της Μόρφου, με τον ξεριζωμό των Κυπρίων. Έπειτα έκανε λόγο για την προοπτική που έχει η εκκλησία της Κύπρου και ο κόσμος όλος μέσα από την παρουσία του Χριστού και της «σταυρωμένης» θείας λειτουργίας, σε μια εποχή που πολλοί μαρτυρούν την ορθόδοξη πιστή σε γειτονικές χώρες, όπως Συρία, Λίβανο. Τέλος χαρακτήρισε τον λαό της Κύπρου όντως περιούσιο γιατί σε συνθήκες σταυρού μετερχόμαστε της Αναστάσεως.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος στο κήρυγμά του ανάμεσα σ΄ άλλα τόνισε ότι ο άνθρωπος υποφέρει λόγω των παθών του, όπως ο εγωισμός, ο φθόνος, η κακία, η αντιπάθεια, η μνησικακία. Η γιατρειά των παθών μπορεί να επιτευχθεί όταν ο άνθρωπος ενωθεί με το Άγιο Πνεύμα, δια της μετάνοιας, της εξομολογήσεως και της προσευχής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΟΡΦΟΥ 2014
------------
|